PTAC nav konstatējis neprecīza atlikuma izdošanas gadījumus (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Gada pirmajā dienā Latvijas tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās nav konstatēti neprecīza atlikuma izdošanas gadījumi, informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC).

PTAC vakar veicis kontroles pasākumus 25 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās, lai pārliecinātos, vai pircējiem, norēķinoties latos, tiek izdots precīzs atlikums eiro valūtā. Pārbaužu laikā pārkāpumi nav konstatēti, un visu kontrolpirkumu gadījumos komersantu pārstāvji bijuši precīzi savos aprēķinos.

Sākot ar 2014.gada 1.janvāri, kad Latvijas oficiālā valūta ir eiro, valūtas maiņas periodā PTAC pastiprināti veic uzraudzības pasākumus, lai pārliecinātos, vai iedzīvotājiem ir pieejama pilnīga un patiesa informācija par preču un pakalpojumu cenām, paralēlo cenu atspoguļošanas periodā gala cenas precēm un pakalpojumiem tiek norādītas gan latos, gan eiro, komersanti īsteno godīgu praksi un netiek veikti apskaitījumi, par pirkumu izdodot naudas atlikumu.

Iepriekš jau vēstīts, ka laika periodā no 2014.gada 1.janvāra līdz 14.janvārim iedzīvotāji var norēķināties par pirkumiem gan latos, gan eiro. Veicot samaksu par pirkumu latos, komersantu pienākums ir atlikumu izdot eiro valūtā, kas sarežģī aprēķina procesu komersantam un apgrūtina patērētājam iespēju izsekot izdotā atlikuma precizitātei.

PTAC, lai pārliecinātos par to, ka komersanti pilda savu pienākumu un neveic apzinātus pircēju apskaitījumus, sākot ar 1.janvāri veic kontrolpirkumus.

Tāpat PTAC aicina patērētājus būt saprotošiem pret komersantiem un iespēju robežās izmantot norēķiniem precīzas naudas summas vai maksājumu karti.

Lai sabiedrība būtu informēta par komersantiem, kas nepilda normatīvo aktu prasības, PTAC interneta vietnē «www.ptac.gov.lv» publicē sarakstu ar komersantiem, kuru darbībā konstatēti pārkāpumi par cenu norādīšanas kārtības neievērošanu eiro ieviešanas periodā un pieņemts lēmums par administratīvo pārkāpumu. Informācija par pieņemto lēmumu tiek publicēta vienas nedēļas laikā no lēmuma pieņemšanas brīža.

Lai nekļūdīgi izpildītu normatīvo aktu prasības, komersanti ir aicināti saņemt speciālistu konsultācijas, zvanot uz PTAC eiro informatīvo tālruni 67 388 641 vai sūtot e-pastu uz «eiro@ptac.gov.lv».

Savukārt patērētāji tiek aicināti sniegt ziņas par iespējamiem pārkāpumiem, izmantojot PTAC mājaslapas kontaktformu.

Jau ziņots, ka Latvija līdz ar gadu miju pievienojās eirozonai, tādējādi nomainot latus pret eiro.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu