Igaunijas prezidents ieradies Rūjienā, lai iegādātos saldējumu (102)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess ceturtdien, Rūjienā tiekoties ar Latvijas prezidentu Andri Bērziņu apsveica Latviju ar pievienošanos eirozonai un iegādājās savu iecienītāko «Rūjienas saldējumu», norēķinoties ar eiro.

Papildināts viss teksts

Kā vēsta Latvijas radio, tikšanos abu valstu prezidenti sāka ar viesošanos novada domē. Bērziņš Igaunijas kolēģim uzdāvināja Latvijas eiro sākumkomplektu, bet Ilvess Latvijas prezidentam uzdāvināja pirmo Igaunijas piemiņas monētu.

Bērziņš pateicās Ilvesam par atbalstu Latvijai, ieviešot eiro. «Līdz šim brīdim nav būtisku traucējumu eiro ieviešanā, tam ir liels pamats, ka mēs varējām labi pamācīties no tuvākajiem kaimiņiem,» norādīja Bērziņš.

Pēc tam abi prezidenti devās uz tuvāko veikalu. Abu prezidentu veikala apmeklējumu vēroja aptuveni 100 rūjieniešu. Veikalā «Top» Bērziņš iegādājās rupjmaizes kārtojuma Rūjienas saldējumu, bet

Ilvess pēc Bērziņa ieteikuma nopirka saldējumu ar riekstiem un rozīnēm, tiesa pats viņš to neapēda, bet gan uzdāvināja savai meitai.

Jācer, ka eiro ieviešana Latvijā stimulēs abu valstu pierobežas pilsētu savstarpējo sadarbību un attīstību, šodien pēc Rūjienas saldējuma iegādāšanās sacīja Igaunijas prezidents Tomass Henriks Ilvess.

Foto: AFP/LETA

Viņš sacīja, ka saldējums ir tas latviešu valodas vārds, ko zina visi igauņi, jo tas tiek uzskatīts par ļoti gardu. «Mēdzu braukt uz Latviju, jo manam dēlam garšoja latviešu saldējums. Pēc desmit gadiem sarunā ar dažiem igauņiem pieminēju, ka maniem bērniem patīk latviešu saldējums. Saprotams, prese to pasniedza, ka esmu teicis, ka latviešu saldējums ir labāks nekā igauņu, un pēc tam igauņu saldējuma ražotnes sacīja, ka es daru kaitējumu igauņu saldējuma industrijai,» pasmējās Ilvess.

Ilvess uzteica Latvijas lēmumu pievienoties Eirozonai, sakot, ka līdz ar tā ieviešanu paaugstinās iekšzemes kopprodukts, biznesa iespējas Eiropā kļūst plašākas un tas ir liels atspaids eksportam. «Šodien, pēc tam kad Latvijas ir pievienojusies Eirozonai, var droši apgalvot, ka reformas, ko Latvija un Igaunija uzņēmās īstenot pirms 22 gadiem, bija pareizas. Soļi, ko esat spēruši, lai pievienotos Eiropas Savienībai un NATO, kā arī eiro ieviešana, ir nodrošinājuši, ka esam brīvi no tāda spiediena, kādu šobrīd piedzīvo Ukraina,» sacīja Ilvess.

Igaunijas prezidents mierināja, ka pierašana pie jaunās valūtas notiek ātri. «Domas par konvertācijas kursu ātri pāriet un cilvēki sāk domāt par eiro kā vienīgo valūtu. Tas ir tāpat kā pirms 21 gada, kad Latvija sāka lietot latus,» bilda Ilvess.

Bērziņš piemetināja, ka vajadzīgi aptuveni seši mēneši, lai pielāgotos jaunajai valūtai.

Pēc Eiropas Savienības Padomes lēmuma uzņemt Latviju eirozonā Ilvess Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam izteica ierosinājumu 2014.gada sākumā ierasties Rūjienā, lai simboliski sveiktu Latviju ar nozīmīgo notikumu un, norēķinoties ar eiro, iegādātos savu iecienīto saldējumu.

Bērziņš apsveica kaimiņvalsts vadītāja ideju, un abas puses vienojās, ka tā jāīsteno jau 2.janvārī, informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

«Pateicos Igaunijas prezidentam par viņa personīgo lielo atbalstu Latvijai ceļā uz eirozonu, kā arī Igaunijas institūcijām par piedāvāto vērtīgo pieredzi un ekspertīzi, kura tika iegūta, Igaunijai iestājoties eirozonā 2011.gadā,» pauda Bērziņš.

Ziņots, ka pāreja no latiem uz eiro notiek saskaņā ar līdz šim Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

Komentāri (102)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu