Bankas un valsts pēc pārejas uz eiro atjaunos pakalpojumus ierastajā apjomā (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien, pirmajā darba dienā pēc eiro ieviešanas, bankas un valsts sektors plāno nodrošināt pakalpojumus ierastajā apjomā.

Šodien plānots atjaunot starpbanku norēķinus.

Komercbankas šodien plāno nodrošināt visus pakalpojumus, kas pārejas uz eiro dēļ vēl nebija pieejami gada pirmajā dienā. Kā ierasts, šodien arī strādās banku filiāles. Turklāt no šodienas būs iespējams arī apmainīt latus pret eiro 302 Latvijas Pasta nodaļās, kas atrodas reģionos vietās, kur nav banku filiāļu. Iedzīvotāji gan aicināti gada pirmajās nedēļās nesteigties mainīt iekrātos latus, lai neveidotos rindas.

Latus pret eiro bez maksas un par oficiālo noteikto kursu varēs mainīt trīs mēnešus Latvijas Pastā, sešus mēnešus komercbankās un bez laika ierobežojuma Latvijas Bankā.

2013.gada nogalē apritē bija 630,8 miljoni latu skaidras naudas. Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms prognozēja, ka pirmajās divās šā gada nedēļās varētu pret eiro tikt apmainīta ne mazāk kā puse no apgrozībā esošās latu summas. Savukārt trijos mēnešos no pašlaik apgrozībā esošajiem latiem varētu tikt apmainīti 80-90%.

Būs pieejami arī valsts sektora pakalpojumi

Šodien ierastajā apjomā iedzīvotājiem būs pieejami arī valsts sektora pakalpojumi. Lielākā daļa no 106 valsts informācijas tehnoloģiju sistēmām tika sagatavotas darbam ar eiro jau decembra vidū. Par vienotās pašvaldību sistēmas pielāgošanu eiro SIA «ZZ Dats» informējis, ka 110 novadi un deviņas republikas nozīmes pilsētas jeb kopumā vairāk nekā 30 000 aktīvie lietotāji jau var sākt pilnvērtīgu darbu eiro valūtā.

Vēl var maksāt ar latiem

Latvijā līdz 14.janvārim vēl turpinās latu un eiro paralēlās aprites periods, kad iedzīvotāji var norēķināties gan ar latiem, gan eiro, taču atlikumā viņiem tiek izsniegti tikai eiro. Izņēmums ir sabiedriskais transports, kur atlikumu izsniedz valūtā, kādā klients samaksājis.

Lai atvieglotu pāreju uz eiro, līdz jūnija beigām Latvijā turpināsies paralēlā cenu atspoguļošana latos un eiro, bet visu 2014.gadu tiks uzraudzīta godīga cenu atspoguļošana tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.

Kā ziņots, līdz ar 2014.gada atnākšanu Latvija kļuvusi par eirozonas 18. dalībvalsti. Pāreja no latiem uz eiro notiek saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu