Aicina pircējus būt saprotošiem un neuzspiest veikaliem banku funkcijas (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saistībā ar eiro ieviešanu un paralēlo eiro un latu apgrozību Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) aicina pircējus būt saprotošiem un neradīt nevajadzīgas konfliktsituācijas, cenšoties veikalam uzspiest banku funkcijas, aģentūrai LETA atzīmē LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš norāda, ka veikals nav naudas maiņas punkts, un tirgotājs ir tiesīgs, ja viņam nav pietiekami daudz eiro atlikuma izdošanai no lielākām latu banknotēm, vispirms naudu samainīt, tad izdot atlikumu no mazākās banknotes.

Piemēram, ja veikalā ienāk pircējs, kura pirkuma summa ir aptuveni pieci lati, bet pircējs norēķinās ar 100 latu banknoti, tad tirgotājam ir tiesības vispirms, samainot 100 latus, izdot pircējam 95 latus, bet atlikumu, ja tāds ir, izdot eiro, skaidro LTA prezidents.

«Ceram, ka rīt banku iestādes un Latvijas pasta nodaļas palīdzēs iedzīvotājiem samainīt latus pret eiro. Tad arī tirgotājam, visticamāk, būs iespēja nodot šodien iekasētos latus. Vidēji katrs veikals dienā iekasē ap 200 kilogramiem monētu,» stāsta Danusēvičs.

LTA aicina arī valsts iestādes un ierindas kontrolētājus būt korektiem un «neliet eļļu ugunī» - no katras mazākās sūdzības neizpūst valsts mēroga «krimināllietu», uzsver LTA prezidents. «Valsts ierēdņiem, kurus uztur arī tirgotāju maksātie nodokļi, vajadzētu nomierināt cilvēkus un palīdzēt mūsu valstij iekļauties eiro pasaulē.»

Ne pārdevēji, ne pircēji vēl nav pieraduši pie jaunajām eiro banknotēm un eiro centu monētām, tāpēc norēķini kasē notiek lēnāk nekā parasti. Taču LTA uzskata, ka dubultās aprites periodā, kas ilgs līdz 14.janvārim, visi pieradīs pie eiro banknotēm un sīknaudas un norēķinu ātrums, apkalpojot pircējus, atgriezīsies ierastajā tempā.

Jau ziņots, ka Latvija līdz ar gadu miju pievienojās eirozonai, tādējādi nomainot latus pret eiro.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu