Lielveikalu pārdevēji atzīst, ka ir grūti pielāgoties pārejai uz eiro (128)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ne tikai iedzīvotājiem pāreja no latiem uz eiro gada pirmajā dienā radījusi apjukumu - arī lielveikalu tīklu kasieri atzīst, ka ir grūti izsekot līdzi pārmaiņām.

Aģentūras LETA aptaujātie kasieri lielveikalos «Maxima» un «Rimi» atklāja, ka ir liels apjukums saistībā ar pāreju no eiro uz latiem. Kāda «Rimi» kasiere atzina, ka viņai esot ļoti grūti pārorientēties un pat jau sāpot galva no nemitīgās domāšanas par to, kādai summai ir jābūt eiro, un kādai - latos.

«Rimi» veikalos ar speciālu skeneri tiek pārbaudītas visas eiro banknotes, jo pārdevējiem-kasieriem, apkalpojot klientus, var arī nebūt laika, lai pārbaudītu, vai konkrētā eiro banknote ir vai nav viltota.

Veikala «Maxima» pārdevējs-kasieris sacīja, ka kopumā nekādu grūtību saistībā ar eiro ieviešanu neesot. Vienīgi norēķināšanās aizņemot nedaudz ilgāku laiku, nekā ikdienā. Piemēram, ja pircējs maksā ar latiem, tad kases aparātā ir jāievada pirkuma summa latos. Tad kases aparāts gan pirkuma summu, gan atlikumu automātiski pārrēķina eiro, ko kasieris tad arī izdod.

Tāpat kasierim ir arī jāpierod gan pie eiro monētām, gan banknotēm.

Pie kasēm cilvēki par precēm norēķinās gan eiro, gan latos, gan arī ar bankas maksājumu kartēm. Kasieri summu nosauc eiro valūtā, un daži pajautā pircējiem, kādā valūtā tie plāno norēķināties. Daži pircēji apmulst, izdzirdot summu eiro, nevis latos, un kasierei pārjautā, kāda ir pirkuma summa latos. Kāda sieviete pat pauda neapmierinātību, ka kasiere summu ir nosaukusi eiro, nevis latos.

Tāpat iedzīvotāji pēc pirkumu veikšanas turpat pie kases vēl rūpīgi pārbauda čekus un neskaidrību gadījumā lūdz kasierus paskaidrot čekā norādītās summas.

Jau ziņots, ka Latvija līdz ar gadu miju pievienojās eirozonai, tādējādi nomainot latus pret eiro.

Komentāri (128)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu