Kas jāzina par eiro? (325)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Klāt jauns gads, un no šodienas - 2014.gada 1.janvāra - Latvijas latu nomaina Eiropas vienotā valūta eiro. Līdz ar novēlējumiem par laimīgu un veiksmīgu Jauno gadu, TVNET seko līdzi šī gada sākuma lielākajam notikumam - eiro ienākšanai mūsu naudas maciņos. Lai mums visiem veiksmīgs 2014.gads!

Lielas eiro ieviešanas svinības Jaunā gada pirmajā dienā nav plānotas, bet brīdi pēc pusnakts amatpersonas piedalījās pirmās eiro banknotes svinīgās izņemšanas pasākumā.

Svarīgākās lietas, ko par eiro vajadzētu zināt katram Latvijas iedzīvotājam

1. Eiro Latvijā ievieš 2014. gada 1. janvārī.

2. 1 lats = 1,42 eiro (kurss 0,702804). Valūtas maiņa notiks pēc oficiālā kursa.

3. Cenu paralēlās atspoguļošanas periods: cenas būs norādītas gan latos, gan eiro no 1.janvāra līdz 30.jūnijam. Jau no oktobra cenas precēm bija norādītas arī eiro.

4. Vienlaicīgas apgrozības periods: maksājumu veikšanai pieņem arī latus – no 1.janvāra līdz 14.janvārim. Tas nozīmē, ka no 2014.gada 1.janvāra līdz 14.janvārim (ieskaitot) varēs norēķināties gan latos, gan eiro, atlikumu saņemot eiro. Finanšu ministrija

iesaka cilvēkiem nedrūzmēties, nesteigties un nedusmoties.

5. Pēc 1.janvāra mazākā papīra naudas un monētas vērtība būs attiecīgi 5 eiro un 1 cents, kopā 15 dažādas naudas vienības. Uz Latvijas eiro monētām reversā būs redzami mūsu valsts simboli, bet eiro banknotes visās eirozonas valstīs ir vienādas.

6. Latvija ir 18. valsts, kas ievieš eiro.

7. Latu apmaiņu pret eiro pēc 1.janvāra komercbankās un Latvijas Bankā bez maksas varēs veikt 6 mēnešus.

Latvijas Bankā naudu varēs mainīt arī pēc 30.jūnija.

Nav termiņa ierobežojuma.

Trīs mēnešus - no 1.janvāra līdz 31. martam - valūtas maiņa bez maksas būs iespējama atsevišķās Latvijas Pasta nodaļās (apdzīvotās vietās, kur nav banku nodaļu).

8. Jau pagājušā gada decembra otrajā pusē komercbankās bija iespēja iegādāties «Eiro monētu komplektu». Eiro monētu komplekta cena - 10 lati.

9. Ja naudas līdzekļi glabājas bankā, pāreja uz eiro notiks automātiski. Ieteicams iepazīties ar bankas elektronisko pakalpojumu un filiāļu pieejamību.

10. Algas un pabalsti, sākot ar 1.janvāri, tiks izmaksāti eiro.

Ja rodas problēmas?

Vairāk par eiro var uzzināt šajā mājas lapā.

Vairāk par eiro

Interneta vietnē ir pieejams plašs informatīvo materiālu klāsts par pāreju uz eiro. Amatpersonas sola, ka pārejas laikā dati tiks regulāri papildināts ar aktuālāko informāciju.

Atbildes uz interesējošajiem jautājumiem iedzīvotāji un uzņēmēji var saņemt, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 8000 3000 vai rakstot uz info@eiro.lv.

Gadu mijā bezmaksas tālrunis strādās visu diennakti.

Lielas eiro ieviešanas svinības Jaunā gada naktī nenotika

Lielas eiro ieviešanas svinības Jaunā gada naktī nenotika. Pirmās eiro banknotes svinīgās izņemšanas pasākumā Jaunā gada naktī Rīgā, pie bankas «Citadele» filiāles Republikas laukumā varēja piedalīties ikviens interesents.

Atzīmējot Latvijas pievienošanos eirozonai, naktī uz 1. janvāri, norisinājās Latvijas Ministru prezidenta Valda Dombrovska, Igaunijas Ministru prezidenta Andrusa Ansipa, Latvijas finanšu ministra Andra Vilka, Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča uzrunas un svinīga pirmās eiro banknotes izņemšana.

Sniegs jaunāko informāciju

Savukārt 1.janvāra pulksten 14, kad kopš eiro ieviešanas būs pagājušas 12 stundas, amatpersonas plāno sniegt pirmo aktuālās informācijas apkopojumu par eiro ieviešanas gaitu.

Preses konference plānota par Latvijas publiskā un privātā sektora pāreju uz eiro. Pasākumā tiks sniegta informācija par to, kā aizritējusi valsts, Latvijas Bankas, privātā sektora un komercbanku IT sistēmu pielāgošana jaunajai nacionālajai valūtai.

Komentāri (325)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu