Tabakas lobijs var aizkavēt EP balsojumu par smēķēšanas apkarošanu (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Intensīva tabakas ražotāju lobēšana Briselē var aizkavēt Eiropas Parlamenta (EP) deputātu balsojumu par tabakas izstrādājumu tirdzniecības un pieejamības ierobežojumiem.

Tabakas produktu direktīva paredz palielināt uz cigarešu paciņām izvietotos brīdinājumus par smēķēšanas kaitīgumu, aizliegt tievās cigaretes un pievilcīgus iepakojumus, kā arī aizliegt tabakas produktos izmantot īpašas garšas, piemēram, zemeņu vai piparmētru.

Direktīva arī nosaka, ka e-cigaretes drīkstēs tirgot tikai saskaņā ar medicīnas produktu normatīviem.

Paredzēts, ka EP deputātiem par šo direktīvu jābalso šajā nedēļā, tomēr tabakas industrijas izvērstā lobēšana var balsojumu aizkavēt.

Lielbritānijas izdevuma «Observer» svētdien publiskotie dokumenti liecina, ka kompānija «Philip Morris» noalgojusi 161 cilvēku, kuru uzdevums ir cīnīties pret šīs direktīvas apstiprināšanu.

Savukārt kampaņas «Glābiet e-cigaretes» laikā sākts internetā vākt parakstus petīcijai, lai pārliecinātu ES likumdevējus atteikties no domas pret e-cigarešu pielīdzināšanu medikamentiem, tādējādi ierobežojot to pārdošanu un pieejamību.

Tabakas produktu lobēšanā iesaistījušies arī Īrijas centriski labējās partijas «Fine Gael» bijušie biedri, kas tagad strādā par tabakas industrijas sabiedrisko attiecību padomniekiem Īrijā, Lielbritānijā un Briselē, ziņoja laikraksts «The Irish Times».

Lobiju aktivitātes var aizkavēt likumprojekta pieņemšanas procesu līdz Grieķijas ES prezidentūrai, kas tiek uzskatīta par tabakas industrijai labvēlīgu, vēsta laikraksts «The Guardian».

ES no slimībām, kas saistītas ar smēķēšanu, katru gadu mirst aptuveni 700 000 cilvēku.

Līdzšinējās aktivitātes cīņā pret smēķēšanu ir devušas rezultātus - smēķētāju īpatsvars ir samazinājies no 40% 2002.gadā līdz 28% 2012.gadā. Tomēr smēķētāju īpatsvars 15 līdz 25 gadus vecu cilvēku vidū ir lielāks nekā citās vecuma grupās.

«Mēs zinām, ka smēķēt sāk bērni, nevis pieaugušie: 70% smēķētāju sāk pirms savas 18.dzimšanas dienas, daudzi ir vēl jaunāki,» norādīja par direktīvu atbildīgā EP deputāte Linda Makavena.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu