«Vodafone» panāk vienošanos par «Verizon Wireless» akciju daļu pārdošanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas mobilo sakaru operators «Vodafone» un ASV telekomunikāciju uzņēmums «Verizon» panākuši vienošanos par «Vodafone» piederošo 45% kopuzņēmuma «Verizon Wireless» akciju pārdošanu, teikts pirmdien izplatītajā abu kompāniju paziņojumā.

Šis darījums, kura summa būs 130 miljardi dolāru (69,2 miljardi latu), varētu būt viens no lielākajiem korporatīvajā vēsturē un palīdzētu «Vodafone» atgūties no apjomīgajiem zaudējumiem, nomaksāt parādus, īstenot jaunus iegādes gadījumus un atdot naudu akcionāriem.

Tāpat pēc šā darījuma pabeigšanas «Vodafone» pārtrauks darbību ASV tirgū.

Jau iepriekš izskanēja informācija, ka «Vodafone» ieplānojusi pārdot sev piederošos 45% «Verizon Wireless» akciju, tādējādi sniedzot «Verizon» iespēju iegūt pilnīgu kontroli pār šo uzņēmumu pēc 13 gadus ilgušām dalītām īpašumtiesībām.

Kompānija «Dealogic» norāda, ka šis būs otrs lielākais apvienošanās un iegādes darījums pasaules korporatīvajā vēsturē. Vislielākais apvienošanās un iegādes darījums joprojām ir 1999.gadā «Vodafone» īstenotā Vācijas «Mannesmann» iegāde par 172 miljardiem dolāru, ietverot parādsaistības.

Darījums būtu tik liels, ka tas uz Lielbritānijas ekonomiku radītu tādu pašu ietekmi kā vairāki miljardi sterliņu mārciņu, ko tautsaimniecībā kopš 2009.gada iepludinājusi centrālā banka, norāda analītiķi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu