Valdība konceptuāli gatava vērtēt ostu aplikšanu ar nodokļiem (67)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdība ir konceptuāli gatava vērtēt Reformu partijas (RP) priekšlikumu ar nodokli aplikt Latvijas ostas, žurnālistiem trešdien pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska tikšanās ar RP pārstāvjiem pastāstīja premjers. RP vadītājs Edmunds Demiters žurnālistiem norādīja, ka jauns ostu nodoklis ir viena no iespējām, kā palielināt budžeta ieņēmumus.

«Mēs redzam, ka blakus kaimiņiem - igauņiem - ieņēmumi pērn no Tallinas ostas bija 33 miljoni eiro (23,2 miljoni latu).

Latvijā ostas ir tā nozare, kas ir ārpus visiem budžeta ieņēmumiem.

Tāpēc mēs nonācām pie kopsaucēja, ka tā nevar būt tēma, ka tas ir tabu. Ar koalīcijas partneriem veidosim risinājumu, ka arī ostām ir jādod savs pienesums budžetā,» viņš sacīja.

Demiters arī kritizēja Finanšu ministriju (FM) pār pārlieku pesimistiskām nodokļu ieņēmumu prognozēm un pauda viedokli, ka ministrijai vajadzētu būt atraktīvākai nodokļu iekasēšanā. «Pašreizējā FM piedāvājumā ambīcijas uz nodokļu iekasēšanu ir ļoti piezemētas,» teica Demiters un kā piemēru minēja akcīzes nodokļu ieņēmumus no tabakas - 2008.gadā FM akcīzes nodoklī iekasēja 134 miljoni latu, bet 2014.gadā plāno iekasēt tikai 107 miljonus latu.

Savukārt premjers atzina, ka jaunais ostu nodoklis ir vērtējama ideja, bet ir nepieciešams izstrādāt konkrētu priekšlikumu, kā šo nodokli ieviest. «Attiecībā uz šo RP priekšlikumu par ostu nodokļa ieviešanu, mēs esam konceptuāli šādam priekšlikumam atvērti. Skaidrs, ka,

ieviešot jaunu nodokli, ir jādefinē, kas ir nodokļa objekts un kā tas tiks administrēts,»

teica Dombrovskis.

Premjers uzsvēra, ka ir svarīgi, lai budžetā dalītu tos līdzekļus, kas ir pieejami un «nemēģināt dalīt lāča ādu, kamēr tas vēl nav noķerts». Uz, ko Demiters atbildēja, ka

«lācis neskraida pa mežu, bet viņš ir tepat, redzams Rīgā, Liepājā un Ventspilī».

Dombrovskis arī atzina, ka jauno ostas nodokli ir iespējams pieņemt, lai tas stātos spēkā jau nākamā gada 1.janvārī. «Uz to var virzīties, taču pagaidām šis RP priekšlikums vēl nekādā veidā nav precīzi noformulēts. No savas puses mēs esam gatavi virzīties uz priekšu,» piebilda premjers.

Jau vēstīts, ka valdība ir uzsākusi darbu pie nākamā gada budžeta un šonedēļ koalīcija vēlas vienoties par budžeta ieņēmumu apmēru, tostarp nodokļu izmaiņām.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu