«TeliaSonera» kukuļošanas lietā parādījusies epizode ar «Parex « kontiem (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izmeklējot Ziemeļvalstu telekomunikāciju uzņēmuma «TeliaSonera» korupcijas skandālu par Uzbekistānas režīmam tuvu stāvošas sievietes piekukuļošanu, lai iegūtu trešās paaudzes (3G) mobilo sakaru licenci, parādījusies Latvijas epizode - «strīdīgie maksājumi», iespējams, veikti caur «Parex banka» kontiem, raksta «Vesti Segodņa».

Naudas summa, kas pārskaitīta caur Latvijas bankas kontiem, pagaidām netiek atklāta. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pašlaik pārbauda šo informāciju. «Pārbaude tiek veikta, bet par rezultātiem vēl ir agri runāt,» skaidrojusi FKTK preses sekretāre Marija Makareviča.

Iegādājoties licenci mobilo sakaru nodrošināšanai Uzbekistānā 2007.gadā «TeliaSonera» naudu par to pārskaitījusi uz kontiem «Nordea» un «Parex bankā», kas bija reģistrēti Gibraltārā reģistrētai kompānijai «Takilant Ltd.», informē laikraksts.

Izmeklēšana šajā korupcijas skandālā sākās 2012.gadā pēc Zviedrijas televīzijas žurnālistu paziņojuma, ka telekomunikāciju gigants «TeliaSonera» «ne jau tāpat vien» noslēdzis līgumu par miljardiem kronu par mobilo sakaru nodrošināšanu Uzbekistānā.

Par ieiešanu Uzbekistānas tirgū «TeliaSonera» esot samaksājusi 300 miljonus dolāru, kurus kukuļu veidā it kā saņēmušas Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova meitai Guļnarai pietuvinātas personas, kas saistīta ar kompāniju «Takilant», kas savukārt bija «TeliaSonera» partneris Uzbekistānā.

Par trešās paaudzes (3G) licenci «Takilant» saņēmusi ap 2,2 miljardus Zviedrijas kronu (ap 337 miljoni ASV dolāru jeb 178,6 miljonus latu), raksta «Vesti Segodņa».

Kā ziņots, «Takilant Limited» ir Gibraltārā reģistrēta kompānija, kuru vada 22 gadus vecā Gajane Avakjane, kurai ir ciešas saiknes ar Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova meitu Guļnaru Karimovu. «Takilant Limited» kontos nav fiksētas šī maksājuma pēdas un Šveices ekonomisko noziegumu apkarošanas institūcijas sākušas izmeklēšanu pret Avakjani, viņas kompāniju, Karimova meitu un «TeliaSonera».

«TeliaSonera» vadītājs Lāšs Nīberjs, kurš šā gada 1.februārī atstāja amatu, šos apgalvojumus ir noraidījis, uzsverot, ka «Takilant Limited» ir «TeliaSonera» iegādātās licences likumīgais īpašnieks.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu