Vācijā sāk kalt Latvijas eiro monētas (120)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Vācijā sākta Latvijas eiro monētu kalšana .Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs šodien naudas kaltuvē Štutgartē, Vācijā, iedarbināja monētu izgatavošanas iekārtas, svinīgi uzsākot Latvijas eiro monētu kalšanu

Papildināts viss teksts atbilstoši jaunākajai informācijai

Pārejai no lata uz eiro un pirmajam apgrozības gadam nepieciešamās Latvijas eiro monētas kals divās Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuves ražotnēs - Štutgartē un Karlsrūē.

Latvijas eiro monētas rotās pieclatnieka tautumeita, bet centus – lielais un mazais Latvijas ģerbonis.

1 un 2 eiro monētu grafisko dizainu veidojis Guntars Sietiņš, bet eiro centu grafisko dizainu – Laimonis Šēnbergs. Ideju konkurss par Latvijas eiro monētu dizainu notika jau 2004. gadā, un jēkabpilietes Ilzes Kalniņas priekšlikums – to gan sašaurinot – tagad likts lietā. Monētu sagatavošanā ir ieguldīts liels mākslinieku un naudas kalšanas speciālistu darbs, lai Latvija, kā ierasts, varētu lepoties ar dizainiski augstvērtīgu naudu, kas būs maksāšanas līdzeklis visās eiro zonas valstīs.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs iedarbina monētu kalšanas iekārtu
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs iedarbina monētu kalšanas iekārtu Foto: Publicitātes foto

Pasākumā Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē piedalījās šīs federālas zemes Finanšu ministrijas valsts sekretārs Ingo Rusts, kaltuves vadība, kā arī Latvijas eiro monētu sagatavju ražotājfirmu pārstāvji. Monētu ražošanas sākšanu iemūžināt bija aicinātas arī Latvijas lielākās televīzijas , kā arī vairāku Vācijas mediju pārstāvji.

Uzrunājot sanākušos, Rimšēvičs uzsvēra, ka šis ir ļoti nozīmīgs brīdis Latvijai.

Ceļš līdz eiro ieviešanai bija ilgs – desmit gadi kopš Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai. Latvijas Bankas prezidents norādīja, ka sadarbība ar Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvi ir bijusi ļoti sekmīga, un tas ļauj ar optimismu skatīties nākotnē.

Foto: Publicitātes foto

Kaltuves direktors Peters Hūbers atzina, ka Latvijas Banka ir ļoti prasīgs klients, bet Bādenes-Virtembergas kaltuvei ir pietiekami pieredze un profesionālās zināšanas, lai spētu strādāt ar pašiem sarežģītākajiem pasūtījumiem. Iepriekš kaltuve sadarbojusies ar Latvijas Banku gan īpašo vienlatnieku, gan apgrozības monētu kalšanā.

Kopumā divās Bādenes-Virtembergas kaltuvēs nokalti 12 miljardi eiro monētu. 20 naudas preses paredzētas apgrozības monētu kalšanai, astoņas – kolekciju monētām un medaļām.

Latvijas Bankā pauda, ka, pievienojoties eiro zonai, Latvijas Banka nodrošinās pāreju uz eiro kā maksāšanas līdzekli gan skaidrā, gan bezskaidrā naudā, lai bez pārrāvuma turpinātu raitu naudas apriti valstī.

Procesa redzamākā, kā arī izmaksu ziņā nozīmīgākā daļa ir banknotes un monētas,

proti, tiks organizēta Latvijas eiro monētu kalšana, piegāde, tāpat arī banknošu piegāde Latvijas Bankai un tālāka banku nodrošināšana ar skaidro naudu, kas kopumā izmaksās 12,2 miljonus latu.

Skaidrās naudas daudzums apgrozībā 2012.gada beigās bija 1,2 miljardi latu. Kopumā būs jāapmaina 488 miljoni monētu (73 miljonu latu vērtībā) un 59 miljoni banknošu (1,16 miljardu latu vērtībā). Lai nodrošinātu gan apgrozībā esošo lata monētu nomaiņu, gan rezervi eiro aprites nodrošināšanai 2013.-2014. gadā, būs nepieciešami 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu, kas kopumā sver 1600 tonnu.

Eiro banknotes visā eiro zonā ir vienādas. Banknotes Latvijas vajadzībām atsevišķi nedrukās, bet aizņemsies no kādas eiro zonas centrālās bankas, un turpmākajos gados atdos, kad banknotes plānotā kārtībā tiks drukātas saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas plāniem.

Jau vēstīts, ka Latvija ieviesīs eiro no 2014.gada.

Foto: Publicitātes foto
Komentāri (120)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu