TVNET Briselē: Latvijā no nākamā gada būs eiro (145)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Šodien ikviens tiešraidē varēs uzzināt par Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru lēmumu par Latvijas pievienošanos eirozonai. TVNET piedāvā dzīvo reportāžu no Briseles, kā notiek šā vēsturiskā lēmuma pieņemšana. Balsojums par Latvijas uzņemšanu Eirozonā ir pozitīvs, un Latvija no nākamā gada 1.janvāra ieviesīs eiro.

21:05 Reaģējot uz uzaicinājumu Latvijai pievienoties eirozonai, viena no lielākajām starptautiskajām reitingu aģentūrām «Fitch Ratings» šodien paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi - no «BBB» uz «BBB+», informēja Finanšu ministrijā.


19: 34 Patlaban vēl top ieceres, kā Latvija nākamgad 1.janvārī svinēs eiro ieviešanu. Par svinīgiem eiro ieviešanas pasākumiem varēs domāt, tuvojoties 1.janvārim, sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

18: 17 «Laipni lūdzam eirozonā, Latvija,» šodien Briselē svinīgajā pasākumā par godu lēmumam par Latvijas uzņemšanu eirozonā sacīja Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Oli Rēns.


17:11 2014.gada 1.janvāris kļūs par pagrieziena punktu Latvijas vēsturē, atspoguļojot ilgu un izaicinājumiem pilnu ekonomikas un monetārās integrācijas procesu, kas deva iespēju Latvijai pievienoties eirozonai, - tā šodien Briselē svinīgā pasākumā par godu lēmumam par Latvijas uzņemšanu eirozonā sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

16:44 Šodien Briselē svinīgā pasākumā pasniedzot simboliskus eiro monētu paraugus Latvijas premjeram Valdim Dombrovskim, Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam un finanšu ministram Andrim Vilkam, Eiropas Savienības amatpersonas aicināja Latviju pievienoties Eiropas vienotajai valūtai.

16:43 Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pauda prieku par Eirozonas valstu atbalstu Latvijai. «Ir ļoti, ļoti patīkami būt šeit šodien. Esmu neizsakāmi priecīgs, ka esam 18. Eirozonas valsts. (..) Protams, no savas nacionālās valūtas mēs atvadīsimies ar nelielu rūgtumu, taču, pievienojoties Eirovalstu saimei, mēs iegūsim vairāk, « viņš teica.

16:35 «Paldies visiem, kas piedalījās un ilgi strādāja, lai Latviju uzņemtu Eirozonā. Mēs esam paveikuši daudz. (...) Es ceru, ka iestāšanās Eirozonā būs pagrieziena punkts mūsu attīstībai nākotnē,» klātesošajiem teica premjerministrs Valdis Dombrovskis.

16:32 Svinīgajā pasākumā piedalās amatpersonas no Latvijas: premjers Valdis Dombrovskis, finanšu ministrs Andris Vilks, kā arī Latvijas pārstāvji dažādās ES institūcijās: Kārlis Šadurskis, Andris Piebalgs, diplomāti un EK pārstāvji.

16:30 Eirogrupas vadītājs Jerūns Dijselblūms pasākuma laikā apsveica Latviju ar iestāšanos Eirozonā, taču atgādināja arī, ka eiro ieviešana nozīmē arī pienākumus, tāpēc Latvijas jāturpina iesāktais darbs ekonomikas sakārtošanā un uzlabošanā.

16:19 Briselē sācies svinīgais pasākums par godu Latvijas uzņemšanai Eirozonā. Uzrunā klātesošajiem ES monetāro lietu komisārs Oli Rēns uzslavēja Latviju par tās izpildītajiem solījumiem ekonomikas jomā un apsveica Latviju ar iestāšanos Eirozonā.

15:50 Latvijas delegāti un žurnālisti Eiropas Parlamenta ēkā gaida LV uzņemšanas Eirozonā neformālo svinīgo pasākumu. Pasākumā skan mierīga mūzika, tiek spēlēts saksofons un klavieres. Piedalās arī vairāku citu valstu mediju pārstāvji.

14:03 Rēns preses konferencē tālāk pievēršas citiem Eiropas Savienības jautājumiem, kas skar citas valstis.

14:02 Oli Rēns apstiprina iepriekš izskanējušo informāciju, ka eiro ieviešana notiks pēc iepriekš noteiktā kursa 0,702804.


14:01 ES prezidējošās valsts Lietuvas pārstāvis preses konferencē: «Man ir liels gods prezidējošās Lietuvas laikā apstiprināt Latvijas uzņemšanu eirozonā.»

14:00 Sākusies ECOFIN preses konference par eiro ieviešanu Latvijā, kurā piedalās ES monetāro lietu komisārs Oli Rēns.

13:45 Premjerministrs Valdis Dombrovskis sniedz intervijas ārvalstu telekanāliem.

13:32 Preses konference par eiro ieviešanu Latvijā noslēgusies.

13:30 Premjers uzskata, ka lielākais sargs godprātīgai komercpraksei būs tieši iedzīvotāji - pēc pārejas uz eiro cenas šķitīs lielākas (salīdzinot ar latu, eiro mazākās vērtības dēļ), tāpēc cilvēki veikalos psiholoģiski būs motivēti cenas pārbaudīt divtik uzmanīgi.


13:28 Andris Vilks uzskata, ka labs piemērs skaidrošanas darbam par eiro un eiro praktiskajai ieviešanai kopumā ir Latvijas kaimiņvalsts Igaunija. Viņš izteicās, ka jau šodien Latvija sāks praktisko gatavošanos eiro ieviešanai Latvijā 2014. gada 1. janvārī, pievēršot uzmanību sabiedrības iesaistīšanai cenu monitoringā, lai izvairītos no negodprātīgas komercprakses.

13:23 Preses konferencē Andris Vilks prognozē, ka inflācija pēc eiro ieviešanas varētu būt 2 - 2,5% līmenī, kā to jau iepriekš prognozējusi Latvijas Finanšu ministrija un Latvijas Banka.

13:18 Andris Vilks apstiprina, ka Latvijas finanšu ieguldījums eirozonā pirmos piecus gadus būs 40 miljoni eiro gadā. Pēc šā perioda - 320 miljoni eiro gadā.

Foto: TVNET

13:13 Runājot par mazo sabiedrības atbalstu eiro ieviešanai, Dombrovskis uzskata, ka atbalsts eiro arvien palielinās. Viņš arī cer, ka līdz eiro ieviešanas brīdim šis atbalsts būs vēl vairāk pieaudzis. Liela loma šajā procesā ir skaidrošanai, teica premjers.

13:09 Dombrovskis, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, uzsvēra, ka latu nevar uzskatīt par stabilāku valūtu kā eiro, jo tas jau gadiem bijis piesaistīts eiro kursam. Tai pašā laikā premjers izteicās, ka visām eirozonas valstīm jāievēro vienādi noteikumi, lai valstis varētu būt drošas, ka krīze tiks veiksmīgi pārvarēta.

13:08 Latvija tagad gatava koncentrēties ne vairs uz taupību, bet izaugsmi, un eiro šim mērķim tikai palīdzēs, teica ministrs Vilks.

13:06 Finanšu ministrs Andris Vilks uzsvēra, ka Latvija uz eiro ieviešanu virzījusies jau kopš neatkarības atgūšanas. Vilks arī atgādināja, ka Latvija ir strauji augoša ekonomika, kas gatava dalīties ar savu krīzes laikā gūto vērtīgo pieredzi. «Mēs ticam Eiropai, mēs ticam Eiropas Savienībai,» teica Vilks.

13:04 Dombrovskis preses konferencē uzsver eiro ieviešanas pozitīvos ieguvumus un pauž cerību, ka eiro ieviešana piesaistīts papildu investīcijas. Premjers pozitīvo lēmumu nosauca par labu signālu ne vien Latvijas ekonomiskajai attīstībai, bet arī eirozonai kopumā. Viņš apstiprināja, ka pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar līdz šim Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

13:03 Premjers Valdis Dombrovskis pateicas par atbalstu Latvijas ceļam uz eirozonu. Premjers oficiāli apstiprina faktu, ka lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā ir pozitīvs.

Premjers Valdis Dombrovskis
Premjers Valdis Dombrovskis Foto: AP/ScanPix

13:01 Sākusies preses konference, kurā oficiāli paziņos lēmumu par Latvijas uzņemšanu eirozonā.

12:52 Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks ar mikroblogu vietnes Twitter starpniecību paziņojis, ka ECOFIN lēmums ir pozitīvs. Oficiāli tas vēl nav apstiprināts, jo ECOFIN sēde vēl turpinās un preses konference nav sākusies. «Lēmums ECOFIN ir pozitīvs, Latvijā būs eiro! Ir pabeigta Latvijas integrācija Eiropā! Papildu stimuls izaugsmei, labklājībai, stabilitātei,» tvītā raksta Vilks.


12:45 TVNET žurnālists Briselē informēts, ka preses konferences sākums kavēsies vēl par 10-15 minūtēm.

12:34 Preses konference Eiropas Padomē ar Dombrovska un Vilka piedalīšanos nedaudz kavējas.

12:21 Plkst. 12:30 pēc Latvijas laika sākas preses konference, kurā tiks paziņots lēmums par eiro ieviešanu Latvijā. Tajā piedalīsies premjers Dombrovskis un finanšu ministrs Vilks. Latvijas žurnālisti zālē jau ieņēmuši pirmās rindas un gaida preses konferences sākumu.

Valdis Dombrovskis Briselē atbild uz žurnālistu jautājumiem
Valdis Dombrovskis Briselē atbild uz žurnālistu jautājumiem Foto: TVNET

12:15 Žurnāliste Ina Strazdiņa no Briseles ziņo, ka eirozonas finanšu ministru sēdē delegāti bez debatēm atbalstījuši nemainīt valūtas maiņas kursu Latvijā pēc eiro ieviešanas.


11:52 Latvijas ceļš uz eirozonu bijis grūtāks nekā tām valstīm, jo šobrīd eirozonā ir sarežģīta situācija, arī mūsu valstij bija jāpārvar dziļa ekonomiskā krīze. Ja nebūtu problēmu Dienvideiropā, arī mums būtu vienkāršāk, uzskata Andris Vilks.

11:45 Finanšu ministrs Andris Vilks ir pārliecināts, ka ES finanšu ministri atbalstīs Latvijas pievienošanos eirozonai, kā arī lata kurss pret eiro nemainīsies. Saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto oficiālo kursu patlaban viens eiro ir 0,702804 lati.

11:35 Latvija šodien noslēdz pirms desmit gadiem sāktu ceļu, kura mērķis bija dziļāk integrēties Eiropas Savienības (ES) kodolā, žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V) pirms došanās uz ES finanšu ministru sanāksmi, kur tiks pieņemts galīgais lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā.

ES finanšu ministri balsojot pieņems galīgo lēmumu par Latvijas uzaicināšanu eirozonā, un balsojuma rezultātu preses konferencē darīs zināmu premjerministrs Valdis Dombrovskis un finanšu ministrs Andris Vilks. Šai preses konferencei būs iespēja sekot līdzi arī tiešraidē, kas sāksies ap plkst. 12:30 pēc Latvijas laika.

Skaties tiešraidē balsojuma rezultātu preses konferenci

Savukārt plkst. 14.30 pēc Latvijas laika varēs vērot ES monetāro lietu komisāra Oli Rēna oficiālo paziņojumu.

Skaties ES monetāro lietu komisāra Oli Rēna oficiālo paziņojumu

Līdz ar ES finanšu ministru balsojumu 9.jūlijā būs noslēgusies diplomātiskā procedūra Latvijas uzņemšanai eirozonā. Vienlaikus tiks apstiprināts arī oficiālais pārejas kurss, pēc kura notiks latu aizstāšana ar eiro 2014. gada 1.janvārī. Saskaņā ar šo kursu latus varēs apmainīt pret eiro bez komisijas maksas visās Latvijas komercbankās, kā arī 302 Latvijas Pasta nodaļās un Latvijas Bankā.

«Šī būs nozīmīga diena Latvijai, jo no ES finanšu ministriem dzirdēsim galīgo lēmumu par Latvijas iekļaušanos eirozonas valstu saimē. Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts būt par valsts vēsturē nozīmīgā notikuma aculiecinieku, skatoties tiešraidi un esot starp pirmajiem, kas uzzina, kā Briselē būs lēmuši ES dalībvalstu finanšu ministri,» norāda Vilks.

Neoficiāli avoti: lats pret eiro tiks mainīts pēc pašreizējā kursa

Lats pret eiro tiks mainīts pēc pašreizējā Latvijas Bankas noteiktā oficiālā kursa - 0,70284 lati pret vienu eiro, vēsta neoficiāli avoti Briselē. Gaidāms, ka lata piesaistes kurss netiks mainīts, taču galīgais lēmums tiks pieņemts otrdien Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes sanāksmē, kurā ES finanšu ministri apstiprinās Latvijas uzaicināšanu eiro zonā no nākamā gada 1.janvāra.

Arī iepriekš Latvijas amatpersonas apgalvojušas, ka lata piesaistes kursa izmaiņas nebūs. Jau vēstīts, ka otrdien Briselē ECOFIN sanāksmē tiks pieņemts gala lēmums par Latvijas uzaicināšanu eirozonā.

Eiro ieviešanu Latvijā 3.jūlijā atbalstīja arī Eiropas Parlaments, par eiro Latvijā balsoja 85% parlamenta deputātu. Tāpat 28.jūnijā vienbalsīgu politisko atbalstu sniedza ES dalībvalstu līderi.

Arī Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālā bankas (ECB) 5.jūnijā publiskotie konverģences ziņojumi par Latvijas gatavību ieviest eiro bija pozitīvi - Latvija ir gatava nākamā gada 1.janvārī ieviest vienoto ES valūtu. ECB konverģences ziņojumā, lai arī secināts, ka Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus un ir eirozonai gatava, brīdināts par lielo nerezidentu noguldījumu īpatsvaru Latvijas banku sektorā, kā arī izteiktas bažas par Latvijas spēju ilgtermiņā pildīt Māstrihtas kritērijus, īpaši noturēt inflāciju zemā līmenī.

Kas noteikti jāzina

1. Eiro tiks ieviests 2014. gada 1. janvārī.

2. 1 lats = 1,42 eiro (kurss 0,702804). Valūtas maiņa notiks pēc oficiālā kursa, kuru apstiprinās Eiropas Savienības Padome 2013.gada jūlijā.

3. Cenu paralēlās atspoguļošanas periods: cenas būs norādītas gan latos, gan eiro - no 01.10.2013. līdz 30.06.2014. Jau no oktobra cenas precēm būs norādītas arī eiro.

4. Vienlaicīgas apgrozības periods: maksājumu veikšanai pieņem arī latus – no 01.01.2014. līdz 14.01.2014. Tas nozīmē, ka no 2014.gada 1.janvāra līdz 14.janvārim (ieskaitot) varēs norēķināties gan latos, gan eiro, atlikumu saņemot eiro.

5. Pēc 01.01.2014. mazākā papīra naudas un monētas vērtība būs attiecīgi 5 eiro un 1 cents, kopā 15 dažādas naudas vienības. Uz Latvijas eiro monētām reversā būs redzami mūsu valsts simboli, bet eiro banknotes visās eirozonas valstīs ir vienādas.

6. Latvija ir 18. valsts, kas ievieš eiro.

7. Latu apmaiņu pret eiro pēc 01.01.2014. komercbankās un Latvijas Bankā bez maksas varēs veikt 6 mēnešus. Latvijas Bankā varēs mainīt arī pēc 2014.gada 30.jūnija. Nav termiņa ierobežojuma. Trīs mēnešus - no 2014.gada 1.janvāra līdz 31. martam - valūtas maiņa bez maksas būs iespējama atsevišķās Latvijas Pasta nodaļās (apdzīvotās vietās, kur nav banku nodaļu).

8. Ar 10.12.2013. komercbankās būs iespēja iegādāties «Eiro monētu komplektu». Eiro monētu komplekta cena būs 10 lati.

9. Ja naudas līdzekļi glabājas bankā, pāreja uz eiro notiks automātiski. Tuvojoties pārejas dienai, ieteicams iepazīties ar bankas elektronisko pakalpojumu un filiāļu pieejamību.

10. Algas un pabalsti, sākot ar 2014.gada 1 janvāri, tiks izmaksāti eiro.

Komentāri (145)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu