PTAC pagaidām nav saņēmis sūdzības par eiro konvertāciju (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) līdz šim nav saņēmis patērētāju sūdzības par iespējamo cenu atšķirību, norādot tās latos un eiro, informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde.

Žunde norādīja, ka pagaidām PTAC vēl nav saņēmis patērētāju sūdzības, pamatojoties uz kurām varētu vērtēt situāciju un pieņemt attiecīgus lēmumus, pieņemot soda mērus vai vērtējot, cik ļoti tas atbilst normatīvajiem aktiem. Viņa sacīja, ka cenu norādīšanas prasība abās valūtās būs saistoša pārejas periodā, kas sāksies 2013.gada oktobrī, kad būs tikai viens kurss.

Viņa izteicās, ka viens konkrēts gadījums - par transporta biļeti līdz Rīgas lidostai ar speciālo autobusu maksājot trīs latus vai piecus eiro - ir nodots vērtēšanai.

Taču Žunde sacīja, ka kopumā cenas precēm un pakalpojumiem jau tagad nedaudz biežāk tiek norādītas abās valūtās, minot, ka arī lidsabiedrība «airBaltic» ēdienkartes cenas norāda abās valūtās, tomēr tur pārkāpumu nav bijis.

Nav pateikts, kāds kurss ir jāpiemēro.

PTAC pārstāve komentēja, ka līdz šim, kamēr nav prasības norādīt cenas eiro, nav arī pateikts, kāds kurss ir jāpiemēro. Tomēr viņa norādīja, ka šis jautājums varētu būt risināms saistībā ar Negodīgas komercprakses aizlieguma likumu, noskaidrojot, vai cilvēki saprot, ka tad, kad viņi maksā eiro valūtā, viņiem ir jāmaksā vairāk nekā tad, ja latos, un cik daudz tiek pārmaksāts.

Žunde papildināja, ka individuāli būtu vērtējami šādi gadījumi, bet patlaban tādas prakses vēl nav.

Apstiprinātas vadlīnijas preču cenu norādīšanas kārtībai, pārejot uz eiro

Kā ziņots, PTAC ir apstiprinājis vadlīnijas preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai, pārejot uz eiro, skaidrojot, kādos gadījumos sākotnēji cenas būs jānorāda abās valūtās, kā arī gadījumus, kad tas nav obligāti noteikts. Kā uzsver PTAC, preču un pakalpojumu cenu norādīšana abās valūtās notiks saskaņā ar oficiālo lata un eiro maiņas kursu, strikti ievērojot matemātiskos principus. Šāda prasība par cenu norādīšanu abās valūtās paredzēta, lai nodrošinātu patērētāju tiesību aizsardzību, kā arī lai palīdzētu patērētājiem pieņemt uz informāciju balstītu un ekonomiski pamatotu lēmumu.

Vadlīnijās norādīts, ka nav būtiskas nozīmes, kura valūta cenu zīmē norādīta pirmā, līdz ar to komersanti drīkst izmantot vienu un to pašu cenu zīmi visā paralēlās atspoguļošanas periodā ar nosacījumu, ka ir izpildītas visas cenu norādīšanas prasības.

Laika periodā no šī gada 1.oktobra līdz 31.decembrim pārdevējiem un pakalpojumu sniedzējiem papildus cenai latos ir jānorāda cena arī eiro, un obligāti ir jānorāda preces vai pakalpojuma galīgā pārdošanas cena. Tādi paši nosacījumi būs arī pusgadu pēc eiro ieviešanas - no 2014.gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam. Tāpat ir norādīts, ka noteiktas mērvienības cenas un sākotnējās cenas norādīšana eiro šajā periodā nav obligāta. Arī gadījumā, ja pastāvīgajiem klientiem tiek piedāvātas īpašas cenas, arī tām jābūt norādītām eiro.

Cenu paralēlās atspoguļošanas prasības ir piemērojamas gadījumos, kad patērētājiem tiek piedāvāts iegādāties pakalpojumu, savukārt tās neattiecas uz līgumisko attiecību laikā sniedzamo informāciju, piemēram, par savstarpējiem norēķiniem, par piemērojamo maksu izmaiņām.

PTAC atzīmē, ka tāpat nav noteikts pienākums norādīt cenu uz biļetes - sabiedriskā transporta vai teātra biļetes -, līdz ar to iepriekšminēto prasību izpildei biļešu tirdzniecības vietās biļešu cenas var norādīt cenrādī, cenu zīmē vai citā vizuāli uztveramā veidā. Tādējādi visa veida biļetēm ar uzdrukātajām cenām biļešu tirdzniecības vietās cenu otrajā valūtā, kura nav atspoguļota uz preces, norāda papildus atsevišķā informatīvā materiālā visā cenu paralēlās atspoguļošanas periodā.

Kompleksiem pakalpojumiem, piemēram, tūrisma pakalpojumiem, abās valūtās norādāma tikai pakalpojuma galīgā cena, bet cenas atsevišķām pakalpojuma sastāvdaļām var norādīt tikai pamatvalūtā, bet galīgā cena, kas jāmaksā patērētājam, ir jānorāda gan pamatvalūtā, gan otrajā valūtā.

Paralēlās atspoguļošanas prasības attiecas arī uz distances tirdzniecību, piemēram, katalogos, televīzijā un interneta veikalos. Elektroniskajā vidē, norādot preču vai pakalpojumu cenas, to paralēlajai atspoguļošanai var izmantot valūtas konvertācijas kalkulatoru. Šādā gadījumā kalkulatoram ir jābūt patērētājam viegli pieejamam un izmantojamam, proti, lai patērētājs var viegli to atrast mājaslapā un lietot.

Kā ziņots, komersantiem, kuri no šā gada 1.oktobra līdz 31.decembrim preces vai pakalpojuma galīgo cenu nebūs norādījuši divās valūtās - latos un eiro -, varēs piemērot sodu līdz 1000 latiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu