Latvijā vēlas ieviest «Track&Trace» principu cigaretēm (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā tuvāko gadu laikā vēlas ieviest tā saukto «Track&Trace» principu cigaretēm, kas ļautu izsekot cigarešu paciņām no fabrikas līdz pirmā līmeņa pircējam.

Finanšu ministrija (FM) ziņojumā par izsekojamības sistēmas ieviešanu norāda, ka Latvijas produktiem izsekošanas sistēmu pilnībā reāli ir iespējams ieviest 12 mēnešu laikā pēc projekta sākšanas.

Šī sistēma paredzētu unikālus, drošus un nenoņemamus marķējumus uz kastēm un blokiem, vēlāk arī uz cigarešu un tabakas izstrādājumu paciņām, kas, veicot skenēšanu, pilnvarotajām personām ļautu piekļūt informācijai par produkta ražotāju, pirmo pircēju, zināmiem turpmākiem pircējiem un pārvadājumiem.

Cigarešu produkcijas kodificēšanas un izsekojamības sistēmu patlaban izmanto vairāk nekā 51 valstī. Šī sistēma ir ieviesta 2007.gadā, lai varētu cīnīties pret nelikumīgu cigarešu tirdzniecību. Finanšu ministrija skaidro, ka patlaban uz cigarešu paciņām esošā informācija ļauj izsekot pamatinformācijai, tādai kā fabrika, cehs, izlaides datums, tirgus, kurā produkts paredzēts mazumtirdzniecībai. Patlaban tabakas industrija izsekošanu veic līdz pirmā līmeņa pircējam. Tabakas industrija produkcijai līdz mazumtirdzniecības līmenim neseko, jo patlaban tas netiek prasīts. Taču tabakas industrija ir gatava runāt par mehānismu, kā to varētu darīt un kādu labumu tas dotu.

Lai Latvijā ieviestu šo sistēmu, ir jāizveido portāls, kas ļautu uzraudzīt visus esošos tabakas industrijas izsekošanas datus. To ir iespējams ieviest īstā laikā - atkarībā no valdības vajadzībām. Pēc tam ir jāievieš kodificēšanas sistēma. Latvijas produktiem iepakojuma kastu un bloku līmenī tam būtu nepieciešami 12-18 mēneši. Pēc tam, kad pilnībā būs ieviesta izsekošana iepakojuma kastu un bloku līmenī, būs jāievieš kodificēšanas sistēma paciņu līmenī.

Izsekojamības principa ieviešana varētu būt pietiekami efektīva tikai tādā gadījumā, ja šī sistēma aptvertu visus tabakas izstrādājumu aprites posmus, kas nozīmē, ka gan gala pārdevēji, gan pircēji, iegādājoties attiecīgos tabakas izstrādājumus, kuri marķēti sistēmas ietvaros, vizuāli varētu pietiekami vienkārši un droši pārliecināties gan par cigarešu izcelsmes un piegādes legalitāti, gan par to, ka atbilstošs akcīzes nodoklis par tām ir pilnā mērā nomaksāts. Vienlaicīgi gan FM norāda, ka šī principa ieviešana neatrisina problēmu ar tabakas izstrādājumu kontrabandu, jo princips attiecas tikai uz legālo tabakas izstrādājumu tirgu un galvenokārt ir noderīgs tabakas izstrādājumu ražotāju un izplatītāju loģistikas, tirgus izpētes un plānošanas, kā arī preču kustības uzraudzības nodrošināšanai.

Lai Latvijā ieviestu Izsekojamības sistēmu, Latvijas tabakas izstrādājumu ražotājkompānijām, vairumtirgotājiem un mazumtirgotājiem būtu nepieciešamas attiecīgas iekārtas koda iestrādei, nolasīšanai un uzskaites nodrošināšanai, kā arī atbilstoša datortehnika un programmnodrošinājums, tā uzturēšana un darbinieku apmācība. Tas ne tikai palielinās administratīvo slogu, bet tam būs nepieciešami arī papildus finanšu līdzekļi. Arī Valsts ieņēmumu dienestam būs jāpārskata esošās informācijas sistēmas un tās jāpielāgo noteiktu atskaišu nodrošināšanai un pārraudzībai līdz pat mazumtirdzniecības posmam.

Finanšu ministrija rosina, ka Latvijā izsekojamības princips būtu jāievieš piecu gadu laikā Latvijas cigaretēm, bet citiem tabakas izstrādājumiem - desmit gadu laikā no protokola parakstīšanas brīža. Ieviešot izsekojamības principu, būtu jāsaglabā pašreizējā tabakas izstrādājumu marķēšanas sistēma ar papīra akcīzes nodokļa markām, uzsver FM.

Informatīvais ziņojums ir pieteikts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu