Pērn autogāzes pārdošanas apjoms Latvijā audzis par 53% (52)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagājušajā gadā autogāzes pārdošanas apjoms mazumtirdzniecībā Latvijā audzis par 53%, sasniedzot 38 412 tonnas, atsaucoties uz Akcīzes preču pārvaldes statistikas datiem, informēja SIA «Latvijas Propāna gāze» (LPG) autogāzes uzpildes tīkla vadītājs Dmitrijs Sverčkausks.

Viņš norādīja, ka autogāzes realizācijas pieaugums Latvijas degvielas tirgū vērojams jau trīs gadus pēc kārtas, turklāt tas ir kāpjošs. 2010.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaugums sasniedza 8%, bet 2011.gadā - 27%.

Pēc LPG norādītā, kopumā pērn Latvijā mazumtirdzniecībā realizētas 689 684 tonnas naftas produktu, kas ir par 1,18% vairāk nekā 2011.gadā. Dīzeļdegvielai bijis pieaugums dažu procentu apmērā, bet benzīna apjoms samazinājies.

Sverčkausks «Nozare.lv» norādīja, ka pagaidām ir pāragri runāt par prognozi visam 2013.gadam, bet, viņaprāt, noteikti autogāzes pieprasījums turpinās pieaugt, jo tirgus joprojām strauji attīstās. Tiek veidotas jaunas uzpildes stacijas, to skaitam patlaban sasniedzot aptuveni 150, ir diezgan liela cenu atšķirība starp autogāzi un benzīnu, salonos var iegādāties jaunu automobili ar Latvijā uzstādītu gāzes iekārtu, nezaudējot rūpnīcas garantiju.

Atsaucoties uz Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem, LPG norāda, ka uz 2013.gada 1.janvāri Latvijā bija reģistrēti 618 274 vieglie automobiļi, bet, salīdzinot ar 2009.gadu, automobiļu skaits sarucis par 315 554 vienībām un atgriezies 2003.gada līmenī. 2003.gadā reģistrēti 10 383 vieglie automobiļi, kuri bija aprīkoti ar gāzi, un šādas automašīnas aizņēma vien 1,7% no Latvijā reģistrēto vieglo automobiļu skaita.

Saskaņā ar LPG norādīto 2012.gadā gāzes iekārtas tika uzstādītas 13 700 automašīnās. «Tas ir rekords, bet joprojām atpaliekam no Lietuvas, Polijas vai Nīderlandes, kur katrs trešais benzīna dzinēja vieglās automašīnas īpašnieks brauc ar gāzi,» komentēja uzņēmuma pārstāvis.

Uz šī gada janvāri Latvijā reģistrēti 38 417 ar autogāzi aprīkoti automobiļi, kopumā veidojot 6,2% no visu reģistrēto vieglo auto skaita, informē LPG.

Kompānija norāda, ka ekonomiskā krīze bija labs stimuls pārbūvēt savas automašīnas braukšanai ar gāzi, un arī uzņēmumi sākuši meklēt risinājumus, lai mazinātu izmaksas uz degvielas rēķina.

«Diemžēl nopirkt jau ar gāzi aprīkotu jaunu auto faktiski nebija iespējams, bet, aprīkojot jaunu auto, īpašnieks varēja zaudēt garantiju. Situācija jaunu automobiļu tirdzniecībā mainījās pēc «Ford» dīlera izvērstām aktivitātēm. Tieši «Ford» dīleris sāka aprīkot ar gāzi jaunus automobiļus - «Fiesta», «Focus», «Mondeo» un «S Max«. Pērn «Rīgas taksometru parks» iegādājās 50 «S Max» un viņu konkurents «Baltic Taxi» - 12 ar gāzi darbināmus taksometrus,» norāda LPG.

Arī citi auto dīleri sekojuši «Ford» piemēram. Patlaban «Renault», «Dacia», «Citroen», «Honda» un «Suzuki» salonos var iegādāties jaunu automobili ar Latvijā uzstādītu gāzes iekārtu, nezaudējot rūpnīcas garantiju, informē uzņēmums. LPG izplatītajā paziņojumā tiek citēts arī SIA «Euro-Auto» klientu konsultants Juris Adijāns, kurš norāda: ja tādu auto, kāds ir nepieciešams klientam, rūpnīca neražo, uzņēmums pats veic gāzes iekārtas uzstādīšanu klienta izvēlētajam automobilim.

LPG, modernizējot savu auto parku, iegādājusies 22 «Renault Clio», «Megane» un «Kangoo» automobiļus, kas darbināmi ar gāzi. Jaunās automašīnas veido 25% no LPG kopējā autoparka, un tās izmanto komercnodaļas darbinieki savā ikdienas darbā un tehniskā dienesta darbinieki.

Pēc LPG aprēķiniem, autogāzes izmantošana palīdzētu samazināt braukšanas izmaksas uz pusi tiem cilvēkiem, kuriem mašīna ir nepieciešama. Kompānija gan atzīst, ka ne visi dīleri savu tehnisko īpatnību dēļ piedāvā ar autogāzi darbināmus spēkratus.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu