Aizdomās par negodīgu konkursu aptur miljonu vērtu zušu iepirkumu (93)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zemkopības ministrija apturējusi vairāk nekā viena miljona latu vērto zušu mazuļu iepirkumu, jo atklātībā nonākušas ziņas par iespējamu negodprātīgu rīcību. Saņemta neoficiāla informācija, ka iepriekšējos divos gados valsts par ievestajiem zivju mazuļiem varētu būt pārmaksājusi vismaz četras reizes. «Nekā personīga» veiktā izmeklēšana atklāj, ka iepirkumā darbojusies starpniekfirma jeb klasisks pastkastītes uzņēmums, kam šis, iespējams, ir bijis vienīgais darījums tā pastāvēšanas vēsturē.

Eiropas zutis ir aizsargājama suga, un to skaits ir ļoti mazs. Arī Latvijā. Tāpēc dabas mīļotāji jo īpaši nopriecājās, kad Eiropas Savienība nolēma papildināt Latvijas zušu krājumus, iedalot tam finansējumu.

Tā kā zutis ir tik jūtīga zivs, ka nepakļaujas mākslīgai audzēšanai, tad bija skaidrs, ka mazuļi būs jāiepērk no ārvalstīm, kur tos pie Anglijas un Francijas krastiem nozvejo noteiktā laikā no februāra līdz aprīlim. Iepirkumu Zemkopības ministrija uzticēja veikt valsts zinātniskajam centram BIOR, ar pieredzi zivju audzēšanā un izpētē.

Jautājums: - Vai jums bija priekšzināšanas, kur iegādāties zušus?

Ivars Putviķis, BIOR zivju audzētavas «Tome» vadītājs: - Nē! Absolūti! Jo, redziet, zušu mazuļu zvejas apjomi krītas.

Notikušā rekonstrukcija

BIOR izsludināja konkursu. Informācija, ka Latvija iepirks zušus, parādījās arī ES Vēstneša pielikumā. Pieteicās tikai viens pretendents – Čehijā reģistrēts uzņēmums. 2011. gadā Latvijas upēs un ezeros nonāca vairāk nekā 300 000 zušu mazuļu, par kuriem valsts institūts samaksāja 205 020 latu. Nākamajā gadā jau atkal uzvarēja šī pati Čehijā reģistrētā firma, bet nu jau Latvijas iekšējos ūdeņos ielaida vairāk nekā miljonu caurspīdīgām lapiņām līdzīgo mazuļu. Arī rēķins bija ievērojamāks - 576 800 tūkstoši latu.

Šonedēļ bija jāizsludina pēdējais iepirkums šajā vērienīgajā trīs gadu Eiropas Zivsaimniecības fonda projektā, taču, uzzinot satraucošu informāciju, konkurss apturēts.

Anna Vītola-Helviga, Lauku atbalsta dienesta direktore: - Otrā gadā cena bija 56 santīmi, pirmajā gadā 67 santīmi. Taču šogad esam diemžēl saņēmuši informāciju no kaimiņvalstīm, arī no EK, un esam sapratuši, ka Latvija iepērk zušus stipri dārgāk nekā vidēji Eiropā.

Jautājums: - Cik tas ir dārgāk?

Anna Vītola: - Mēs rēķinām, ka četras reizes dārgāk.

Kaimiņi smīn - atkal dārgs iepirkums

Zivrūpnieku pārstāvis, kopā ar zivju audzētājiem viesodamies Igaunijā, no kaimiņvalsts kolēģa saņēmis smīnīgu jautājumu, ka ar nepacietību gaidot, par cik reizes augstāku cenu tad Latvija zušu mazuļus iepirkšot šogad.

Augstākā cena, kas Eiropā tiekot maksāta par vērtīgās zivs mazuli, esot 16 santīmi. Tas ir četras reizes mazāk nekā cena, par kādu mazuļus pirmajā gadā iepirka BIOR. Radušās

aizdomas par kopējo sadārdzinājumu šajā projektā aptuveni 568 412 tūkstoši latu.

Didzis Šmits, Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents: «Ja uzņēmēji akvakultūrā skaita santīmus, lai ekonomētu, un paralēli viņi redz, ka valsts institūts uzliek 500% pa virsu, tas, protams, nav pieņemami nevienam.»

Bior direktora Rafaela Joffes izstrādātajā konkursa nolikumā pretendentam izvirzītas augstas prasības – jābūt pieredzei starptautiskos projektos, un jādarbojas zušu aizsardzības un atjaunošanas jomā.

Firma vienam darījumam

«Nekā personīga» uzzinātais par konkursā uzvarējušo Čehijas uzņēmumu liek šaubīties ne tikai par tā spējām zivju aizsardzībā, bet ļauj izteikt minējumu, ka tā ir pastkastītes firma, radīta tikai vienam darījumam.

Prāgas centrā reģistrētā «Marten Business Group» dibināta 2009.gadā, ar pamatkapitālu nedaudz virs 5 tūkstošiem latu. Firma 100% pieder Kiprā reģistrētam ofšoram, kas tālāk pieder divām tādām pašām pastkastītes firmām. Tās apgrozījums 2010.gadā ir nulle. Firmas amatpersona ir kāds brits Niki Cutts-White, kas, pēc internetā atrodamām ziņām, ir advokāts, kurš pēc klientu pieprasījuma dibina ofšorus. Pēc žurnālistu rīcībā esošām ziņām, tieši britu advokāta paraksts ir uz līguma par zušu mazuļu piegādi Latvijai.

Jautājums: - Ar ko jūs kontaktējāties konkrētajā čehu kompānijā?

Zigfrīds Rozentāls, BIOR direktora vietnieks administratīvajos jautājumos: - Mums nebija nepieciešams. Tas bija piedāvājums, un vienalga, vai tas ir viens uzņēmējs vai uzņēmēju grupa.

Jautājums: - Tad jūs nezināt, ka «Marten Business» ir divu advokātu dibināta firma, kuras apgrozījums 2010.gadā ir nulle?

Zigfrīds Rozentāls: - Nu, patiesībā tādi dati neparādījās, viņš parādījās kā ģenerāluzņēmējs un bija vēl apakšuzņēmējs, viņus saistīja līgums. Un atlases dokumentos viss bija kārtībā.

Centīsies noskaidrot cenas pamatotību

Vērīgi pētot fotoattēlus no pagājušā gada zušu mazuļu ielaišanas Latvijas ūdeņos, var pamanīt, ka vērtīgā krava iepakota kastēs ar firmas «UK Glass Eels» uzrakstu. Tā ir lielākā un pazīstamākā firma šajā biznesā, un tās cenas visiem šajā jomā iesaistītajiem ir zināmas.

Kāpēc BIOR izvēlējās zušus pirkt nevis pa tiešo, bet caur starpnieku un par četrkārt lielāku summu, tiks noskaidrots Zemkopības ministrijas auditā.

Dace Lucaua, Zemkopības ministrijas valsts sekretāre: - Šis ir ārkārtas audits. Man būtībā nenāk prātā, ka mēs būtu veikuši (auditu) vēl par kaut ko citu. Jāsaprot, kā šī cena veidojas, tas ir rets sarežģīts produkts.

Anna Vītola-Helviga, Lauku atbalsta dienesta direktore: - Ja tas pierādīsies, tas būs ļoti neglīti un tad būs jādomā, ko darīt ar pārmaksāto naudu.

Vainu noveļ viens uz otru

No institūta galvenie atbildīgie ir Ivars Putviķis, kurš šo projektu vadīja, un Zigfrīds Rozentāls, kurš organizēja iepirkuma procedūru. Viņi apgalvo, ka zušu mazuļu piegāde viņiem esot uzspiesta. Un bumbu met Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta dārziņā. Līgums neesot parakstīts, iekams savu akceptu nebija devušas kontrolējošās iestādes. Turklāt ministrija pati pirmajā gadā esot bijusi gatava maksāt par vienu zuša mazuli nepilnus 3 latus.

Žurnālists: - Jūs šo ažiotāžu saucat par nepamatotu?

Ivars Putviķis, BIOR zivju audzētavas «Tome» vadītājs: - Jā, divus gadus visiem bija pieejamas gan cenas, gan daudzums; kāpēc šis jautājums pacēlās tieši tagad, kad izsludināts tieši jaunais iepirkums?

Upes paliks bez zušiem

Iespējams, ka šogad zušu mazuļi kā plānots Latvijas ezeros un upēs nenonāks, jo izmeklēšanai vajadzīgas vairākas nedēļas. Bet jaunu iepirkumu līdz maijam, kas ir vēlākais mazuļu ielaišanas laiks, noorganizēt nepaspēs. Tomēr tas nepārvelk svītru dabai nozīmīgā projekta īstenošanai, jo finansējums tam būs pieejams vēl arī nākamgad.

Žurnālisti sazinājās ar Anglijas firmu, kas Latvijai zušu mazuļus piegādāja. Tās pārstāvis apstiprināja, ka uz jaunajām demokrātijas valstīm tā izmantojot starpniekfirmas, jo valsts iepirkumos jāformē daudz dokumentu un bieži tie ir valsts valodā. Čehu firma pirmo reizi parādījusies saistībā ar Latviju. Cik tā angļu zvejniekiem samaksāja par zivju mazuļiem, līgums liedzot atklāt, taču cena tirgū tik lielam apjomam pagājušajā gadā nav pārsniegusi 16 santīmu par vienu zuša mazuli.

Komentāri (93)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu