Venecuēla devalvē savu valūtu (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēla trešdien devalvēja savu nacionālo valūtu bolivaru apstākļos, kad valdībai ir jātiek galā ar ievērojamu inflāciju un jāapmierina augošs pieprasījums pēc ASV dolāriem, ar kuriem tiek maksāts par importētām precēm.

Devalvācijā, kas ir piektā pēdējo 10 gadu laikā, valdība noteica jaunu kursu - 6,30 bolivari par ASV dolāru līdzšinējo 4,30 bolivaru par ASV dolāru vietā.

Venecuēlā pastāv plaukstošs melnais tirgus, kur ASV dolāra kurss pret bolivaru ir pat vairāk nekā trīs reizes augstāks par jauno oficiālo kursu.

Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro, kurš aizstāj slimo prezidentu Ugo Čavesu, ir apgalvojis, ka valdībai ir pietiekami daudz ASV dolāru no naftas ieņēmumiem, lai apmierinātu visas ekonomikas vajadzības.

Maduro trešdien paziņoja, ka valdība nolēmusi veikt valūtas maiņas aģentūras «restrukturizāciju» un pastiprinās to kompāniju pārraudzību, kuras saņem dolārus pēc oficiālā maiņas kursa. Viņš arī sacīja, ka valdība plāno apkarot inflāciju, vēršoties pret vairumtirgotāju mēģinājumiem spekulatīvi paaugstināt cenas.

Daži ekonomisti prognozē, ka devalvācija palielinās inflāciju līdz 25% šogad. Pērn inflācija bija 20%.

Venecuēlas valdība kopš 2003.gada stingri kontrolē valūtas darījumus. Iedzīvotājiem un uzņēmumiem ir jāiesniedz pieteikumi valūtas maiņas aģentūrā, lai saņemtu ASV dolārus par valdības noteikto oficiālo kursu un ar tiem varētu samaksāt par importētām precēm vai segt ceļošanas un citus izdevumus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu