ES plānots aizliegt aromatizētas cigaretes un tinamo tabaku (223)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienībā (ES) plānots aizliegt aromatizētas cigaretes un uz cigarešu iepakojumiem būs jālieto lieli ilustratīvi brīdinājumi, paredz trešdien pēc vairāku gadu darba atbalstītais Eiropas Komisijas (EK) priekšlikums stingrākai tabakas izstrādājumu ražošanai, noformēšanai un tirdzniecībai.

Uz iepakojumiem obligāti jālieto lieli, ilustratīvi brīdinājumi

Saskaņā ar priekšlikumiem dalībvalstīs tiktu aizliegts lietot aromatizētas cigaretes, tinamo tabaku un bezdūmu cigaretes, kā arī noteikts, ka uz iepakojumiem obligāti jālieto lieli, ilustratīvi brīdinājumi par ietekmi uz veselību. Šiem brīdinājumiem jāaizņem 75% no iepakojuma, informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā.

Turklāt EK nākusi klajā ar ierobežojumiem uz līdz šim īpaši neregulētiem izstrādājumiem, piemēram, elektroniskajām cigaretēm un smēķēšanai paredzētiem augu izcelsmes izstrādājumiem. Košļājamai tabakai un šņaucamtabakai plānots piemērot īpašus marķēšanas un sastāvdaļu noteikumus.

«Ņemot vērā, ka 70% smēķētāju sāk smēķēt pirms 18 gadu vecuma, šodienas

priekšlikuma mērķis ir padarīt tabakas izstrādājumus un smēķēšanu mazāk pievilcīgu un tādējādi atturēt jauniešus sākt lietot tabakas izstrādājumus,»

sacīja ES veselības un patērētāju politikas komisārs Tonio Borgs. Komisārs norādīja, ka patērētājus nedrīkst maldināt un tabakas izstrādājumiem jāizskatās un jāgaršo kā tabakas izstrādājumiem. «Šis priekšlikums nodrošinās, ka pievilcīgs iepakojums un aromāts netiek izmantoti kā mārketinga stratēģija,» pārliecināts Borgs.

Pašreizējā direktīva ir novecojusi

Pašreizējā Tabakas izstrādājuma direktīva ir spēkā kopš 2001.gada. Tā vērtējama kā novecojusi, kā arī dalībvalstis izmantojušas dažādas regulatīvas pieejas, radot atšķirības dalībvalstu tiesību aktos par tabakas izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un tirdzniecību.

EK rosina, ka uz cigarešu un tinamo tabakas izstrādājumu iepakojuma jābūt kombinētam attēla un rakstiskam brīdinājumam par ietekmi uz veselību, kas aizņem 75% virsmas iepakojuma priekšpusē un aizmugurē. Turklāt uz iepakojuma nedrīkst būt reklāmas elementi. Pašreizējo informāciju par darvas, nikotīna un oglekļa monoksīda saturu, ko uzskata par maldinošu, paciņas sānos plānots aizstāt ar informatīvu paziņojumu par to, ka tabakas dūmi satur 70 vielas, kas izraisa vēzi. Ja dalībvalstis vēlas, tās var pieprasīt iepakojumus arī bez zīmoliem.

Plānots ieviest elektroniskās ziņošanas formātu par sastāvdaļām un emisijām. Priekšlikumā paredzēts aizliegt cigaretes, tinamos tabakas izstrādājumus un bezdūmu tabaku ar raksturīgu aromātu un izstrādājumus ar palielinātu toksicitāti un spēju izraisīt atkarību. Priekšlikums saglabā orālai lietošanai paredzētas tabakas aizliegumu, un izņēmums attieksies vien uz Zviedriju. Uz bezdūmu tabakas izstrādājumu iepakojuma redzamākās virsmas būs jābūt brīdinājumiem par ietekmi uz veselību, un nedrīkstēs pārdot izstrādājumus ar raksturīgu aromātu.

Plānots, ka tirgū būs atļauts laist tādus nikotīnu saturošus izstrādājumus, piemēram, elektroniskās cigaretes, kuru nikotīna deva ir zemāka par noteikto nikotīna maksimālo saturu, taču uz šiem izstrādājumiem jābūt brīdinājumiem par ietekmi uz veselību. Ja nikotīna deva izstrādājumos būs virs noteiktā maksimālā satura, tie pieļaujami tikai kā zāles, piemēram, nikotīna aizstājējterapijā. Tāpat uz augu izcelsmes cigaretēm plānoti brīdinājumi par ietekmi uz veselību.

Lai nodrošinātu, ka tabakas izstrādājumi netiek pārdoti bērniem un pusaudžiem, paredzēts, ka mazumtirgotājiem, kuri vēlas pārdot izstrādājumus internetā, būs jāziņo par savu darbību un jāievieš vecuma pārbaudes mehānisms.

Tāpat paredzēts ieviest uzraudzības un izsekošanas sistēmu un drošības elementus, piemēram, hologrammas, lai nodrošinātu, ka tirdzniecībā ES nonāk tikai direktīvas prasībām atbilstoši izstrādājumi.

Priekšlikumu EK pieņēma pēc plašām apspriedēm ar ieinteresētajām personām, kā arī sabiedriskās apspriešanas, kurā tika saņemtas 85 000 atbildes. Sagatavošanas posmā tika veikts rūpīgs ietekmes novērtējums un vairāki neatkarīgi pētījumi, novērtējot vairāku ierosināto politikas risinājumu ietekmi uz ekonomiku, sociālo jomu un veselību.

Nākamais posms ir priekšlikuma apspriešana Eiropas Parlamentā un Ministru padomē. Priekšlikumu paredzēts pieņemt 2014.gadā, lai tie stātos spēkā 2015.-2016. gadā.

Komentāri (223)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu