Patēriņa cenu monitorings noritēs gadu pirms plānotās eiro ieviešanas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nākamā gada janvārī tiks sākts patēriņa cenu monitorings, lai iedzīvotājiem būtu pieejama informācija par biežāk pirkto preču un pakalpojumu cenām pirms eiro ieviešanas un lai mazinātu motivāciju ar eiro ieviešanu saistīto cenu noapaļošanu izmantot kā iespēju cenu paaugstināšanai.

No 2013.gada janvāra līdz 30.septembrim cenu monitorings tiks veikts vienu reizi mēnesī, savukārt no 2013.gada 1.oktobra līdz 28.decembrim cenu novērotāji veiks cenu pierakstus četras reizes mēnesī, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Informācija par populārāko cenu un pakalpojumu cenām regulāri tiks publicēta Ekonomikas ministrijas mājaslapā «www.em.gov.lv» un interneta vietnē «www.eiro.lv».

Urpena informēja, ka 10.oktobrī tika izsludināts atklāts konkurss ministrijas iepirkumam «Patēriņa cenu monitorings», kura mērķis ir veikt patēriņa cenu monitoringu, lai nodrošinātu patērētājus ar informāciju par biežāk pirkto patēriņa preču un pakalpojumu cenām latos un eiro un to pārmaiņām vienu gadu pirms eiro ieviešanas jeb no 2013.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 28.decembrim, tādējādi mazinot motivāciju ar eiro ieviešanu saistīto cenu noapaļošanu izmantot kā papildu iespēju cenu paaugstināšanai.

Konkurss noslēdzās 11.novembrī, tajā saņemti četru pretendentu piedāvājumi, kurus patlaban vērtē Ekonomikas ministrijas izveidotā Pastāvīgā komisija iepirkumu vērtēšanā.

Urpena informēja, ka sadarbībā ar Latvijas Banku un Centrālo statistikas pārvaldi tika sagatavoti detalizēti un visaptveroši biežāk pirktāko 93 preču un 32 pakalpojumu saraksti. Cenu monitoringa laikā plānots novērot cenas maizes un labības izstrādājumiem, gaļai, zivīm un to izstrādājumiem, augļiem, dārzeņiem, tējai, kafijai, atspirdzinošajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, mājokļa komunālajiem pakalpojumiem un remontam, medicīniskajiem produktiem, transporta pakalpojumiem, sakariem, presei, atsevišķiem izklaides pasākumu izdevumiem un citām precēm, tostarp ēdināšanas, finanšu, tūrisma, personīgās aprūpes un citiem pakalpojumiem.

Preces un pakalpojumi tiks novēroti populārākajās tirdzniecības vietās Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā, Jelgavā, Ventspilī un Rēzeknē.

Cenu monitoringu plānots sākt 2013.gada janvārī, kad pilotprojekta veidā tiks precizētas populārākās tirdzniecības vietas iepriekšminētajās pilsētās, pārbaudīta definēto preču un pakalpojumu pieejamība, meklētas alternatīvas, ja kāda no precēm un pakalpojumiem nebūs pieejami konkrētajās tirdzniecības vietās vai pilsētās, kā rezultātā var tikt veiktas izmaiņas patlaban sagatavotajos preču un pakalpojumu sarakstos.

Kā ziņots, Latvija eiro vēlas ieviest ar 2014.gada janvāri.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu