Lats piesaistīts eiro jau 2873 dienas (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lats ir piesaistīts eiro jau 2873 dienas jeb septiņus gadus, 10 mēnešus un 12 dienas, šādu aprēķinu savā tvitera kontā publicējusi Finanšu ministrija.

Līdz plānotajai eiro ieviešanai ir vēl 414 dienas, norāda ministrija.

Kā ziņots, Latvija vēlas ieviest eiro 2014.gada janvārī.

Lata nomaiņa pret eiro norisināsies pēc Eiropas Komisijas stingri noteikta maiņas kursa. Lats ir piesaistīts eiro kopš 2005.gada, tādējādi iekrājumu vērtība nesamazināsies, skaidro Finanšu ministrija.

Valūtas maiņa notiks pēc oficiālā kursa, ko apstiprinās Eiropas Savienības Padome 2013.gada jūlijā.

Latvijā eiro ieviešanas scenārijs paredz vienlaicīgu skaidrās un bezskaidrās naudas ieviešanu. Tas nozīmē, ka eiro ieviešanas dienā pāreja uz eiro notiks gan bezskaidras naudas norēķinos, un bankas kontos esošie latu uzkrājumi tiks automātiski konvertēti uz eiro, gan arī apgrozībā vienlaikus tiks laista eiro skaidrā nauda.

Skaidrās naudas nomaiņai ir paredzēts ilgāks laika periods. Iedzīvotāji skaidro naudu varēs bez komisijas maksas apmainīt jebkurā Latvijas komercbankā sešu mēnešu laikā pēc eiro ieviešanas. Vietās, kur nav pieejamas komercbanku filiāles, naudas apmaiņu visu janvāri bez maksas būs iespējams veikt Latvijas Pasta nodaļās - kopā 302 apdzīvotās vietās.

Paredzēts, ka divas nedēļas par precēm un pakalpojumiem varēs maksāt gan ar latiem, gan ar eiro. Norēķinoties ar latiem, atlikumu izdos eiro.

Ja kāds lats atradīsies vēlāk, to bez komisijas maksas varēs nomainīt uz eiro Latvijas Bankas filiālēs Rīgā, Daugavpilī un Liepājā. Latvijas Banka šo funkciju pildīs neierobežotu laiku, tātad iedzīvotājiem iespēja nomainīt valūtu būs vienmēr.

Lai iedzīvotājiem nodrošinātu iespēju vieglāk orientēties jaunajās cenās, paredzēti dažādi pasākumi. Lai pierastu pie tā, cik produkts vai pakalpojums maksās eiro valūtā, trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas un sešus mēnešus pēc tās visās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās cenām būs jābūt norādītām gan latos, gan eiro.

Gadu pirms un gadu pēc eiro ieviešanas tiks veikts cenu monitorings, kā arī obligātajā paralēlo cenu atspoguļošanas periodā - cenu kontrole, kuras mērķis būs fiksēt negodīgu komersantu mēģinājumus nepamatoti celt cenas. Tiks organizēta arī kampaņa «Godīgs eiro ieviesējs».

Lai palīdzētu orientēties jaunajās cenās, katra Latvijas mājsaimniecība saņems konvertācijas kartītes, kurās varēs redzēt jaunās summas biežāk sastopamajām maksājumu summām. Eiro projekta mājaslapā ir arī eiro kalkulators, ar kuru var veikt maksājumu vai savas algas pārrēķinu eiro.

Plānots, ka cenu kalkulatoru varēs lejupielādēt kā aplikāciju mobilajā telefonā. Savukārt skolēni ar jauno naudu un tās drošības pazīmēm tiks iepazīstināti skolā.

Paredzēts, ka notiks speciālas apmācības un semināri veikalu kasieriem, pašvaldību darbiniekiem, sociālajiem darbiniekiem un citiem informācijas starpniekiem, kuri ikdienā spēs palīdzēt sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām tikt galā ar jaunajām cenām, pārbaudīt, vai atlikums izdots pareizi, informēja Finanšu ministrijā.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu