BBC par Latvijas spītīgo apņēmību pievienoties eiro (202)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no BBC sižeta

Raidsabiedrība BBC pārraidījusi apjomīgu sižetu par Latvijas plāniem pievienoties eiro. Uzsvars reportāžā likts uz to, ka daudzi iedzīvotāji eiro ieviešanu pārsvarā nemaz nevēlas, taču amatpersonas pieņēmušas lēmumu par labu šādam solim.

«Es neatbalstu pievienošanos eiro, jo eirozona ir nestabila. Agrāk vai vēlāk tā tāpat izjuks,» BBC saka Centrāltirgū satiktā latviete Daina.

Bezdarbs Latvijas reģionos sasniedzis savu visu laiku augstāko līmeni, Spānija un Portugāle cīnās ar milzīgajiem parādiem un krīzi, savukārt Grieķijas nākotne eirozonā joprojām raisa šaubas, - neskatoties uz visu to, Latvija eiro vēlas ieviest 2014.gada 1.janvārī, norāda BBC.

BBC sižetu par Latviju var redzēt šeit!

Jaunā māte, 28 gadus vecā Annija, kuru BBC sastop pastaigā ar astoņus mēnešus veco meitiņu Frančesku, par amatpersonu plāniem pauž bažas. «Mums labāk būtu nogaidīt un paskatīties, kas notiks. Es nevēlos, lai mēs atteiktos no nacionālās valūtas lata. Cenas, domājams, kāps,» viņa saka.

Saskaņā ar jaunākajām iedzīvotāju aptaujām vairāk nekā puse sabiedrības ir pret pievienošanos eiro. BBC uzsver, ka daudzi Latvijā ir satraukti par pārtikas iespējamo sadārdzināšanos. Tāpat iedzīvotājiem nepatīkot doma par finansiālu piedalīšanos grūtībās nonākušo eirozonas valstu glābšanā.

Amatpersonas iestājas par eiro

Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis stingri iestājas par eiro ieviešanu. «Sabiedrība tagad ir mazāk pārliecināta par eiro ieviešanu nekā pirms dažiem gadiem. Tas nav nekas pārsteidzošs, dzirdot, ka eirozonā valda krīze. Valdības uzdevums ir likt lietā visus tās ekonomiskos argumentus, lai parādītu, kāpēc pievienošanās eiro ir laba doma,» viņš saka.

Premjers uzsver, ka eiro ieviešana veicinās tirdzniecību, mazinās izmaksas, kādas rodas valūtas konvertācijā, uzlabos investīciju apjomu un atvieglos ceļošanu.

BBC atgādina, ka pienākums ieviest eiro ir visām Eiropas Savienības valstīm, izņemot Lielbritāniju un Dāniju, taču līgumos netiek definēts laiks, kādā tas jāizdara. Vairākas Eiropas valstis to izmanto un pagaidām eiro ieviešanu atliek. Piemēram, Lietuvas vēlēšanās nupat uzvarējusī partija solījusi eiro ieviešanu no 2014. gada atlikt uz 2015. gadu.

BBC tai pašā laikā uzsver, ka faktiski lats eiro bijis piesaistīts jau kopš 2005.gada. Premjerministrs Dombrovskis norāda, ka tādējādi eiro ieviešana ir tikai loģisks nākamais solis.

«Mēs redzam, ka eiro ir ļoti laba maiņas likme attiecībā pret ASV dolāru: tā joprojām ir globālo rezervju valūta. Mēs tādējādi redzam, ka eiro kā valūtai klājas labi. Mēs pieturamies pie plāna par eiro ieviešanu 2014.gadā,» viņš saka.

Ekonomika aug

Latvija ir izņēmums citu valstu vidū, teikts BBC sižetā. 2008.gada finanšu krīzes laikā Latvija saņēma aizdevumu no Eiropas Savienības un Starptautiskā Monetārā fonda un valdība ieviesa skarbu taupības režīmu. Togad valsts piedzīvoja dziļu lejupslīdi un IKP viena gada laikā mazinājās par 18%. Neskatoties uz to, Dombrovskis tika pārvēlēts premjera amatā un tagad uzrakstījis grāmatu par to, kā Latvija izkļuva no finansiālās krīzes. Tagad Latvijas ekonomika atkal strauji pieaug, un pērn Latvijas IKP pieauga par 5,5%, ziņo BBC.

Eiro kritiķi norāda, ka izaugsme patiešām ir, bet kopējā situācija joprojām ir ļoti slikta, bezdarba rādītāji ir ļoti augsti un daudzi iedzīvotāji no valsts izceļo.

Uzņēmēju domas dalās

Latvijas uzņēmēju domas par eiro ieviešanu dalās. «Eiro varētu pievienoties, kad vētra eirozonā būtu garām. Tagad nav īstais laiks. Tas ir liels risks lekt kuģī, kurš varbūt patlaban grimst,» saka konservu fabrikas «Kaija» direktors Andris Bite.

Savukārt kokapstrādes uzņēmuma «Latvijas Finieris» korporatīvās attīstības vadītājs Gatis Ķepītis uzskata, ka eiro ir jāievieš. «Pievienošanās eirozonai nāktu par labu mūsu kompānijai un arī citiem eksportētājiem. Tas mazinātu valūtas konvertācijas izdevumus un riskus, eksporta procesus tas atvieglotu,» viņš saka.

Viena no nabadzīgākajām Eiropā

Latvija joprojām ir Eiropas Savienības trešā nabadzīgākā valsts, atgādina BBC. Eiropas Savienība par to, vai Latvija var pievienoties eiro, izlems nākamajā gadā.

«Cilvēki runā, ka mēs esam kā pēdējie pasažieri, kas cenšas iekļūt Titānikā. Es teiktu tā: eiro vienmēr tiks uzskatīta par stabilāku un uzticamāku valūtu nekā Latvijas lats,» sižeta noslēgumā saka Rīgas Stokholmas Ekonomikas skolas ekonomists Mortens Hansens.

Komentāri (202)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu