Lēmums par Latvijas uzņemšanu eiro zonā būs jūlijā (29)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Galīgais lēmums par Latvijas uzņemšanu eiro zonā gaidāms nākamā gada jūlijā, teica Finanšu ministrijas (FM) Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

Viņa paskaidroja, ka vērtēšanas process par Latvijas atbilstību eiro ieviešanas kritērijiem sāksies nākamā gada martā. «Vērtēšanas sākums mums ir nākamā gada marts. Paies šis gads, un tad mēs redzēsim, kā mums būs gājis ar Māstrihtas rādītāju ievērošanu, vai tie tiks izpildīti. Un nākamā gada sākumā ir tas brīdis, kad mēs vēršamies ar lūgumu pie Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) veikt ārpuskārtas konverģences ziņojumu,» pastāstīja Kalsone.

«Tas brīdis, no kura skatās uz mūsu kritēriju izpildi, ir nākamā gada marts. Marts ir arī tāpēc, ka tādiem kritērijiem kā budžeta deficīts, valsts parāda apmērs ir jāsagaida kalendārā gada dati. Martā šie dati par iepriekšējo gadu jau ir pieejami. Savukārt inflācijas un procentlikmes tiks vērtētas, iekļaujot marta rādītāju,» klāstīja Eiro projekta vadītāja.

Viņa norādīja, ka savukārt aprīlī EK un ECB katra sagatavo savu konverģences ziņojumu, kuru jau maijā publisko. «Jūnijs ir tas mēnesis, kad Eiropas Savienības (ES) Ekonomikas un finanšu lietu komiteja (ECOFIN) iepazīstas ar abiem konverģences ziņojumiem un sniedz savu atzinumu. Jūnijā ES padome, ko veido valstu valdību vadītāji, pieņem politisko lēmumu par atbalstu Latvijas dalībai eiro zonā. Jūlijā gaidām galīgo lēmumu par Latvijas uzņemšanu eiro zonā,» pavēstīja Kalsone.

Eiro projekta vadītāja uzsvēra, ka Māstrihtas kritēriji Latvijai jāizpilda ne vien, lai ieviestu eiro, bet arī lai nodrošinātu stabilu tautsaimniecības izaugsmi. «Pirmkārt, mums ir jāsaprot, ka Māstrihtas kritēriji ir ilgtspējības kritēriji un tas nozīmē, ka mums tāda disciplināra attieksme pret savu tautsaimniecību ir vajadzīga vienmēr. Otrkārt, runājot par konkrēto situāciju, septembris ir pirmais mēnesis, kad mums ir labs pozitīvais signāls. Taču tas nebūt nenozīmē, ka esam izdarījuši visu. Tas nozīmē, ka mēs turpinām un katrs mēnesis mums ir vienlīdz svarīgs,» sacīja Kalsone.

Latvija eiro plāno ieviest 2014.gadā.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu