Zviedrijā iesaldē kontu Uzbekistānas firmai, kas kukuļo TeliaSonera (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stokholmas tiesa ir iesaldējusi vairāk nekā 30 miljonus ASV dolāru (aptuveni 16 miljonus latu) kontā, kas pieder Uzbekistānas kompānijai «Takilant», kurai, pēc mediju apgalvotā, kukuli savulaik esot devis telekomunikāciju koncerns «TeliaSonera», lai Uzbekistānā dabūtu trešās paaudzes (3G) mobilo sakaru licenci.

Pret «Takilant» kopš septembra Zviedrijā notiek izmeklēšana saistībā ar aizdomām par korupciju un naudas atmazgāšanu.

Minētā summa iesaldēta «Takilant» kontā bankā «Nordea». Tiesa tomēr noraidīja prokuratūras lūgumu iesaldēt papildu «Takilant» aktīvus 1,55 miljardu zviedru kronu (125 miljonu latu) vērtībā, par iemeslu minot apstākli, ka kukuļošana nav notikusi Zviedrijā.

Apsūdzības šajā lietā ir jāizvirza līdz 10.decembrim, paziņoja tiesa. Zviedrijā par kukuļošanu maksimālais sods ir seši gadu cietumā. «TeliaSonera» apsūdzības kukuļdošanā noliedz.

Iepriekš portāls «uznews.net» vēstīja – lai Uzbekistānā dabūtu trešās paaudzes (3G) mobilo sakaru licenci, «TeliaSonera» samaksājis Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova meitas Gulnaras Karimovas uzticības personai kukuļos aptuveni 182 miljonus latu.

Portāls atsaucās uz Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT žurnālista veiktu izmeklēšanu, kas atklāj, ka «TeliaSonera» ir samaksājusi šādu summu Gibraltārā reģistrētajai kompānijai «Takilant», lai iegūtu Uzbekistānā 3G licenci, frekvences un tālruņu numuru sērijas. Tomēr zviedru žurnālisti norādīja, ka «Takilant» kontos neuzrādās maksājums, kas būtu veikts naudā vai akcijās.

«»TeliaSonera« 2008.gadā samaksāja 2,2 miljardus zviedru kronu (182 miljonus latu) kādai jaunai sievietei no Uzbekistānas modes nama »Dom Stiļa« (»Stila nams«), kura ir Gulnaras Karimovas uzticības persona,» informēja izmeklēšanas autori.

SVT demonstrētā filmā ar nosaukumu «Miljardiem vērtais »TeliaSonera« bizness ar diktatūru» tās autori stāstīja, ka minētā naudas summa esot pārskaitīta uz «Takilant» kontu. Šīs kompānijas vadītāja ir tuva Gulnaras Karimovas paziņa 22 gadus vecā Gajanē Avakjana, kura ir arī «Dom Stiļa» direktore Taškentā.

«Takilant» tika minēta arī starp kompānijām, kas figurē izmeklēšanā par naudas atmazgāšanu, kura Šveicē sākta pret Uzbekistānas pilsoņiem, tostarp prezidenta Karimova radiniekiem. Šveice šīs izmeklēšanas ietvaros bloķējusi banku kontus, kuros ir summas simtiem miljonu latu vērtībā.

«TeliaSonera» izveidojās 2002.gada sākumā, apvienojoties Zviedrijas kompānijai «Telia» un Somijas «Sonera», un kļuva par lielāko telekomunikāciju koncernu Baltijas un Ziemeļvalstīs. Koncerns darbojas arī Turcijā, Krievijā un citās bijušās Padomju Savienības republikās.

Kompānijai «TeliaSonera» pieder 49% «Lattelecom» kapitāla daļu un 49% «Latvijas Mobilā telefona» (LMT) kapitāla daļu. «TeliaSonera» arī pieder 100% akciju Igaunijas mobilajā operatorā LMT un telekomunikāciju koncernā «Eesti Telekom», kā arī 84,6% daļa Lietuvas telekomunikāciju uzņēmumā «Teo LT» un 100% akciju Lietuvas mobilo sakaru operatorā «Omnitel».

Pagājušā gada vasarā «TeliaSonera» paziņoja, ka joprojām ir gatava atpirkt no Latvijas valsts tai piederošās LMT un «Lattelecom» kapitāldaļas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu