Mākoņdatošana radīs 2,5 miljonus darbavietu (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien prezentēja jaunu stratēģiju, kas, pēc EK aprēķiniem, ļaus ar mākoņdatošanas palīdzību līdz 2020.gadam Eiropas Savienībā (ES) izveidot 2,5 miljonus jaunu darbavietu, papildināt bloka ekonomikas izaugsmi, kā arī par 10–20% samazināt uzņēmumu tēriņus informācijas tehnoloģijām.

EK norāda, ka stratēģija ir paredzēta, lai paātrinātu un veicinātu mākoņdatošanas izmantošanu visā tautsaimniecībā.

«Mākoņdatošana maina spēles noteikumus mūsu ekonomikā. Ja ES nerīkosies, mēs paliksim iestrēguši savos nacionālajos cietokšņos un palaidīsim garām miljardos mērāmu ekonomisko ieguvumu. Mums ir jāsasniedz kritiskā masa un vienots noteikumu kopums visā Eiropā. Mums ir nekavējoties jārisina jautājumi, kas saistīti ar apzināto mākoņdatošanas risku,» paziņoja ES digitalizācijas komisāre Nēli Krūsa.

Dos papildu ieguvumu

Pēc viņas aplēsēm, mākoņdatošanas izmantojuma paātrināšana privātajā un sabiedriskajā sektorā dotu ES ekonomikai papildu ieguvumu 1% jeb 160 miljardu eiro (112 miljardu latu) apmērā.

Mākoņdatošana attiecas uz datu, piemēram, teksta datņu, attēlu, video un programmatūras uzglabāšanu attālos datoros, kam lietotāji piekļūst internetā ar pašu izraudzītu ierīci. Tā ir ātrāka, lētāka, elastīgāka un potenciāli drošāka par lokālajiem IT risinājumiem. Daudzi populāri pakalpojumi, piemēram, «Facebook», «Spotify» un tīmekļa e-pasts, izmanto mākoņdatošanas tehnoloģijas, taču reālas ekonomiskas priekšrocības rada mākoņdatošanas risinājumu plaša izmantošana uzņēmumos un sabiedriskajā sektorā.

Stratēģija paredz tehnisko standartu saskaņošanu, lai mākoņpakalpojumu lietotāji iegūtu sadarbspēju, datu pārnesamību un atgriezeniskumu.

EK norāda, ka Eiropas Savienībā vienoti standarti būtu jāievieš līdz 2013. gadam.

Stratēģija arī paredz atbalstu ES mēroga sertifikācijas shēmām attiecībā uz uzticamiem mākoņpakalpojumu sniedzējiem, drošu un taisnīgu līgumu noteikumu paraugu izstrādi mākoņdatošanas līgumiem, ieskaitot pakalpojumu līmeņa nolīgumus, kā arī partnerību ar ES dalībvalstīm un nozari, lai izmantotu publiskā sektora pirktspēju (20% no visiem IT izdevumiem), veidojot ES mākoņpakalpojumu tirgu, uzlabojot ES mākoņpakalpojumu sniedzēju izredzes izaugt līdz konkurētspējīgiem mērogiem un izveidojot lētāku un labāku e-pārvaldi, savā vietnē informē EK.

Vairos novatoriskus risinājumus

«Eiropai ir jādomā vērienīgi. Mākoņdatošanas stratēģija vairos uzticēšanos novatoriskiem datošanas risinājumiem un stiprinās konkurētspējīgu digitālo vienoto tirgu, kas Eiropas iedzīvotājiem radīs drošību. Tas nozīmē, ka strauji jāpieņem jaunais datu aizsardzības satvars, ko komisija ierosināja gada pirmajā pusē, un jāizstrādā droši un taisnīgi līgumu noteikumi un nosacījumi,» norādīja EK priekšsēdētāja vietniece Viviana Redinga.

ES mēroga mākoņdatošanas noteikumu izstrāde ir priekšnoteikums vienlaidu digitālajai telpai, kas dos patiesu digitālo vienoto tirgu. Kopumā šie pasākumi uzskatāmi par visaptverošiem centieniem izstrādāt dinamisku un uzticamu interneta vidi ES, sacīts EK paziņojumā.

Ietaupa izmaksas

Mākoņdatošanas ieguvumus veido tās apjomradītie ietaupījumi. 80% organizāciju, kas pāriet uz mākoņdatošanu, panāk vismaz 10–20% izmaksu ietaupījumu. Ja tiks panākta plaša pāreja uz mākoņdatošanu visās tautsaimniecības nozarēs, sagaidāms arī būtisks ražīguma pieaugums, uzsver ES izpildvaras institūcija.

Pašlaik, kamēr nav kopīgu standartu un skaidru līgumu, daudzi potenciālie lietotāji atturas no mākoņdatošanas risinājumiem. Viņiem nav pārliecības par to, kādi standarti un sertifikāti būtu jāizraugās, lai tie atbilstu viņu prasībām un juridiskajiem pienākumiem, piemēram, lai nodrošinātu, ka viņu un viņu klientu dati ir drošībā vai ka lietojumprogrammas ir sadarbspējīgas. Mākoņpakalpojumu sniedzēji un lietotāji arī meklē skaidrākus noteikumus attiecībā uz mākoņpakalpojumu piegādi, piemēram, jautājumā par to, kur tiks risināti strīdi, vai to, kā nodrošināt, ka būs viegli pārvietot datus un programmatūru no viena mākoņpakalpojumu sniedzēja pie otra, teikts EK paziņojumā.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu