Latvija kavējas ar tēmas pieteikumu izstādē «Expo Milano 2015» (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc tam, kad Itālijas valdība apstiprinās Latvijas pilnvaroto pārstāvi starptautiskajā izstādē «Expo Milano 2015» Robertu Stafecki, Ekonomikas ministrija (EM) sagatavos un iesniegs Latvijas dalības izstādē tēmas pieteikumu, norādīja EM pārstāve Evita Urpena.

EM līdz 1.augustam bija jāveic Latvijas pilnvarotā pārstāvja akreditācijas procedūra ar «Expo Milano 2015» un jāiesniedz izstādes organizatoriem Latvijas ekspozīcijas tēmas pieteikums.

Urpena skaidroja, ka EM norīkojusi «Expo Milano 2015» projekta vadītāju Stafecki par Latvijas pilnvaroto pārstāvi starptautiskajā izstādē «Expo Mailano 2015» Milānā, Itālijā.

Tas nozīmē, ka Stafeckim uzdots pārstāvēt Latviju tiesiskajās attiecībās ar izstādes organizatoriem, tostarp parakstīt nepieciešamos dokumentus un līgumus, kas tieši saistīti ar Latvijas dalību «Expo Milano 2015» un kurus organizatorisku iemeslu dēļ izstādes norises vietā nevar parakstīt EM paraksttiesīgās amatpersonas.

Tāpat Stafeckim uzdots regulāri informēt ekonomikas ministru un EM valsts sekretāru par Latvijas dalības izstādē organizācijas gaitu.

Šā gada 18.jūlijā EM nosūtījusi vēstuli Ārlietu ministrijai, informējot par Latvijas pilnvarotā pārstāvja starptautiskajā izstādē «Expo Mailano 2015» iecelšanu un lūgusi par šo lēmumu informēt Itālijas valdību.

Jau ziņots, ka Latvija starptautiskajā izstādē «World Expo», kas 2015.gadā norisināsies Itālijas pilsētā Milānā, prezentēs zinātnieku un ražotāju sasniegumus un jaunās tehnoloģijas visas pārtikas nozares plašumā, teikts Ekonomikas ministrijas informatīvajā ziņojumā par gatavošanos «Expo Milano 2015».

Ziņojumā arī norādīts, ka koncepcija sasaucas ar izstādes apakštēmu par «pārtiku labākam dzīvesveidam», kas ļauj Latviju prezentēt kā tādu produktu izcelsmes valsti, kas ražoti tīrā un nepiesārņotā vidē.

Latvijas ekspozīcijas izvēlētās tēmas moto ir «Dzīvības drava». Kā ekosistēmas paraugs ir izvēlēta bišu drava, jo trīs no tās sastāvdaļām ir būtiskas cilvēces sekmīgai tālākai pastāvēšanai: bites, ūdens un cilvēks.

Ministrija norāda, ka Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts un Eiropas Savienības prezidējošās valsts 2015.gada pirmajā pusē faktiski uzliek par pienākumu izstādē piedalīties ar individuālu un labi pamanāmu paviljonu. Ņemot vērā zināmus arhitektoniskos rāmjus, ko paredz «Dzīvības dravas» koncepcija, ieskaitot paviljona vēlamo novietojumu pret debess pusēm, optimālā izvēle būtu vidējās kategorijas zemes gabals, kuru platība ir robežās no 1010 kvadrātmetriem līdz 1910 kvadrātmetriem.

Izvēloties vienu no vairākiem pieejamajiem 1175 kvadrātmetru lielajiem zemes gabaliem, kuri atrodas «World Avenue» dienvidu pusē, maksimālā apbūvējamā platība saskaņā ar publicētajiem apbūves noteikumiem būtu 613 kvadrātmetri, kas pie divstāvu apbūves dod iespēju izveidot līdz pat 1200 kvadrātmetru paviljona platību. Pārējā zemes gabala daļā ir atļauts veidot apstādījumus ar celiņiem un vieglām konstrukcijām, kuras aizsargā pret lietu vai sauli.

Saskaņā ar izstādes dalības noteikumiem, līdz 20% no paviljona kopplatības var tikt izmantoti komercdarbībai - ēdināšanai un suvenīru tirdzniecībai. Šīm telpām ir jābūt ar atsevišķām ieejām un pieejamām apmeklētājiem arī ārpus paviljona darba laika.

Provizoriskās projekta izmaksas ir 4 023 600 latu. Ekonomikas ministrija ir apzinājusi iespējas, tostarp kopīgi ar Zemkopības ministriju, Latvijas dalības «Expo Milano 2015» projekta finansēšanā piesaistīt finansējumu no Eiropas Savienības struktūrfondu programmām, tomēr analīze rāda, ka pašreizējā situācijā tāda iespēja nepastāv. Līdz ar to nepieciešams paredzēt projekta finansēšanu no valsts budžeta līdzekļiem. Iespēja piesaistīt Latvijas «Expo Milano 2015» projektam būtiska apjoma sponsorējumu no privātā sektora ir vērtējama kā maz ticama.

Valdība nolēma nākamajam gadam paredzēt nepieciešamos 200 000 latu, savukārt par pārējām summām tiks lemts atsevišķi, jo, pēc Ekonomikas ministrijas norādītā, pašreizējie aprēķini ir indikatīvi un var mainīties.

«World Expo 2015» pamattēma būs «Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei».

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu