Pagaidu darbos iesaistīs 49 tūkstošus bezdarbnieku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ņemot vērā, ka gada beigās noslēgsies tā dēvētais "simtlatnieku" pasākums, valdība konceptuāli atbalstījusi Labklājības ministrijas (LM) iniciatīvu no 2012.gada atjaunot nodarbinātības pasākuma "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi" īstenošanu.

Darba vietu skaits strauji nepieaugs

LM norāda, ka iespējamais darba vietu skaits, kas veidosies tautsaimniecībā, nav pietiekams, lai lielākā daļa reģistrēto bezdarbnieku varētu iekļauties darba tirgū. Prognozes liecina, ka situācija neuzlabosies strauji, tādēļ nepieciešami papildu ieguldījumi bezdarbnieku atbalstam, turpinot sabiedrisko darbu programmu. Ja nākamgad bezdarbniekiem netiks sniegta iespēja kaut ko nopelnīt, pieaugs trūcīgu personu skaits, kā rezultātā palielināsies arī sociālā spriedze un emigrācija.

Darbu dos tiem, kas to lūguši

Plānots, ka tuvāko pāris gadu laikā ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu un valsts līdzfinansējumu pašvaldībās algotajos pagaidu darbos varētu iesaistīt apmēram 49 tūkstošus ilgstošo bezdarbnieku. Turklāt minētais pasākums būs sasaistīts ar sociālajiem pakalpojumiem, lai motivētu ilgstošos bezdarbniekus iesaistīties darba tirgū. Līdz ar to galvenokārt algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos plānots iesaistīt tos bezdarbniekus, kas jau šobrīd ir vērsušies sociālajā dienestā pēc palīdzības.

Pagaidu darbos varēs iesaistīties cilvēki, kas Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā bezdarbnieki ir reģistrējušies vismaz 6 mēnešus un nesaņem bezdarbnieka pabalstu vai vecuma pensiju. Veikt mazkvalificētus sabiedriskos darbus pašvaldībā varēs līdz 4 mēnešiem, par paveikto ik mēnesi saņemot 100 latu. Tāpat par bezdarbnieku tiks veiktas apdrošināšanas obligātās iemaksas pensijas apdrošināšanai.

Aprēķini liecina, ka ar ESF un valsts budžeta atbalstu no 2012.gada līdz 2013.gadam pasākuma īstenošanā būtu nepieciešams ieguldīt apmēram 23 milj. latu. Pasākumu īstenos NVA sadarbībā ar pašvaldībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu