Pašvaldībām vairs nepiešķirs līdzekļus simtlatnieku programmai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašvaldībām no jūlija vairs netiks piešķirti līdzekļi tā dēvētās simtlatnieku programmas nodrošinājumam, piemēram, simtlatnieku darba apģērbam vai darbarīkiem, pirmdien vēsta “Neatkarīgā”, atsaucoties uz laikraksta rīcībā esošu informāciju.

Bezdarbnieku skaits, kuri ir pieteikušies simtlatnieku programmai, vēl gan ir visai ievērojams – kopumā par simt latiem jau strādājuši vairāk nekā 87 tūkstoši cilvēku, bet rindā gaida vismaz 50 tūkstoši bezdarbnieku. Taču Labklājības ministrija (LM) jau iepriekš informējusi, ka no jūlija simtlatnieku programmā strādājošie bezdarbnieki saņems vien 80 latus mēnesī, turklāt, jo vēlāk iesaistīsies programmā, jo īsāku brīdi varēs strādāt, jo tā darbosies tikai līdz gada beigām.

Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, kopējais bezdarbnieku skaits, kas uzsākuši dalību projektā, līdz aprīļa vidum bija 87 077, bet rindā uz dalību projektā vēl gaida 49 690 bezdarbnieku. Piedalīties programmā var tikai reģistrētie bezdarbnieki, kas nesaņem bezdarbnieka pabalstu, kā arī vecuma pensiju priekšlaikus.

Simtlatnieku programma turpināsies vēl līdz gada beigām, taču bezdarbniekiem stipendijas apmērs būs 80 latu. Valdība, izskatot jautājumu, nolēma papildus piešķirt 5,08 miljonus latu, kas ļauj aprīlī un maijā izveidot papildus 7135 darba praktizēšanas vietas.

Lai arī projekta ietvaros pašvaldībās veido darba praktizēšanas vietas uz sešiem mēnešiem, tomēr no jūlija bezdarbnieku iesaistes laiks ar katru mēnesi saīsināsies - bezdarbnieki, kuri sāks strādāt no 1.jūlija, strādās tikai piecus mēnešus, augustā iesaistītie – četrus, bet septembrī – trīs. Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka no jūlija pašvaldības vairs nesaņems līdzekļus darba praktizēšanas vietu nodrošināšanai – darba apģērbam, aprīkojumam.

Simtlatnieku programmai gaidāms novērtējums, kurā vērtēs gan ieguvumus, gan zaudējumus (piemēram, pašlaik ik mēnesi vairākus desmitus simtlatnieku atbrīvo no darba dažādu pārkāpumu dēļ), bet programmas vietā, sākot no 2012.gada, plānots atsākt finansēt algotos pagaidu sabiedriskos darbus. Paredzēts, ka arī algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos (tāpat kā darba praksēs pašvaldībās) bezdarbniekus nodarbinās darba vietās, kas sniedz sabiedrisko labumu – ārpus uzņēmējdarbības.

Jau vēstīts, ka no jūlija simtlatnieku ikmēneša stipendija tiks samazināta par 20% - līdz 80 latiem, bet š ā gada nogalē programma beigsies un to aizstās cits pasākums - algoti pagaidu sabiedriskie darbi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu