Jurševska un "Latvenergo" vienojas par atbalstu trūcīgajām ģimenēm (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Daudzbērnu ģimenēm palielinās patērētās elektroenerģijas apjomu, par kuru tās arī pēc jaunas elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtības stāšanas spēkā varēs norēķināties pēc iepriekšējā tarifa, par to šodien vienojās labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS), ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) un daudzbērnu ģimeņu interešu pārstāvji ar "Latvenergo" pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka aprīlī varētu stāties spēkā jauna elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība, saskaņā ar kuru vairāk būs jāmaksā mājsaimniecībām ar lielāku patēriņu. Par pirmajām 1200 kWh būs jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kWh. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kWh. Patērētās elektroenerģijas uzskaiti sāks no 1.aprīļa.

Savukārt šodien ar "Latvenergo" pārstāvjiem panākta vienošanās, ka daudzbērnu ģimenes papildus starta 1200 kWh ar iepriekšējo tarifu varēs norēķināties vēl par 2400 kWh. Savukārt trūcīgās ģimenes ar bērniem papildus starta 1200 kWh saņems papildus bezmaksas 500 kWh, informēja labklājības ministres preses sekretāre Liene Užule.

Detalizētu sociālās programmas plānu paredzēts izstrādāt līdz 1.aprīlim, informē "Latvenergo". Lai izveidotu efektīvāko atbalsta piešķiršanas veidu un atbalstu saņemtu mājsaimniecības, kurām tas visvairāk nepieciešams, energokompānija sadarbosies ar Latvijas Pašvaldību savienību un Labklājības ministriju.

Tāpat tikšanās laikā tika atzīts, ka ne tikai jāturpina un jāpilnveido jau pērn "Latvenergo" sāktā un ieviestā elektrības norēķinu karšu atbalsta sistēma trūcīgām personām, bet papildus jāveido vēl viena jauna iniciatīva, lai mazinātu paaugstināto tarifu slogu lielajām mājsaimniecībām, kurās dzīvo daudzbērnu ģimenes.

"Esmu gandarīta, ka ir izdevies vienoties gan ar uzņēmumu, gan Ekonomikas ministriju par nepieciešamo atbalstu ģimenēm ar bērniem, kuras visbūtiskāk ietekmētu gaidāmā tarifu paaugstināšana. Pašlaik uzņēmums turpinās atbalsta programmas ieviešanu un tiksies gan ar Latvijas Pašvaldību savienības, gan Labklājības ministrijas pārstāvjiem, lai kopīgi strādātu pie programmas ieviešanas mehānisma," norāda Jurševska.

Sarunā ar "Latvenergo" pārstāvjiem piedalījās arī Labklājības ministrijas (LM) Valsts sekretāra vietnieks Ingus Alliks, LM Bērnu un ģimenes lietu departamenta direktore Līvija Liepiņa, Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības valdes priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks un sociālo tiesību eksperts Pēteris Leiškalns.

LM atgādina, ka jau patlaban pēc statistikas datiem visaugstākais nabadzības risks ir daudzbērnu ģimenēs (31%) un ģimenēs, kurās bērnus audzina tikai viens no vecākiem (35%). Tas veicina ne tikai nabadzību, bet arī sociālo atstumtību. Tādējādi, paaugstinot tarifus elektrībai, šie faktori ļoti spēcīgi var ietekmēt tieši ģimeņu ar bērniem vai ģimeņu, kurās ir viens apgādnieks, mājsaimniecību budžetu.

Elektrības tarifu paaugstināšana nenoliedzami palielinātu mājsaimniecību izdevumus, jo ģimenēs, kurās ir vairāk apgādājamo, ikdienā vairāk lieto visas mājsaimniecībā esošās elektroiekārtas un arī apgaismojumu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu