„Cenu psihoze” Krievijā sit augstu vilni (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Septembris Krievijā ir sācies ar jaunu cenu lēcienu. Sezonālie augļi un dārzeņi vairs lētāki nekļūst, griķu cenu kāpums kļuvis vēl straujāks, bet olas nedēļas laikā sadārdzinājušās uzreiz par 13,7%, tā ziņo "Ведомости".

Pārtikas cenu kāpumu septembra sākumā lielā mērā ietekmējusi kartupeļu un ābolu sadārdzināšanās, kā arī cenu pieaugums pārtikas eļļai. Ekonomiste Oksana Osipova to ir nodēvējusi par „cenu psihozi”, jo objektīva iemesla tik straujam pārtikas cenu kāpumam nav. Īpaši tas attiecas uz augļu sadārdzināšanos.

Laika posmā no jūlija līdz augustam pārtikas kviešu cenas Krievijā pieaugušas par 60%, lopbarībai – par 70%, rudzi kļuvuši trīs reizes dārgāki, lopbarības miežu cenas pieaugušas 2,4 reizes, bet saulespuķu eļļa kļuvusi par 40% dārgāka. Lielais sausums Krievijā ir ietekmējis arī piena produktu cenas – dārgākas kļuvušas arī dažādas mērces, majonēzes un mājputnu barība, kas ietekmē olu cenas.

Augusta vidū olu cenu kāpums ir vērojams katru gadu, bet pašlaik 10 olu vidējā mazumtirdzniecības cena Krievijā ir 33-35 rubļi (58–62 santīmi) (iepriekš tā bija robežās no 22 līdz 26 rubļiem).

Vidējās lauksaimniecības produktu cenas Krievijā pašlaik ir par 15% zemākas nekā pasaulē, ņemot vērā faktu, ka importa īpatsvars šajā tirgus segmentā veido 30-40%.

Ažiotāža ar griķu un dažādu putraimu iegādi Maskavā sākās jau vasaras beigās, kā rezultātā no daudziem veikalu plauktiem šie produkti vispār pazuda, bet citur kļuva 1,5 līdz 2 reizes dārgāki.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu