Dālijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Fantastiskas krāsas, daudzveidība ziedu formās un izmēros, dažādu augstumu ceri, vienkārša audzēšana – tā ir tikai daļa no šo rudens puķu labo īpašību kopuma. Izvēloties piemērotākās šķirnes un prasmīgi veidojot augus, var iegūt neiedomājami lielus, skaistus ziedus druknos kātos, kas stalti slejas virs lapām.

Pārmaiņus ar kliņģerītēm

Jelgavnieka Agņa Ābeles (attēlā) piemājas saimniecībā šogad aug apmēram 50 – 60 tūkstoši krāšņi ziedošu dāliju ceru, trešo daļu no tiem viņš izmanto ziedu griešanai, pārējos – stādāmā materiāla ieguvei.

Audzēšanai izraudzīta pilnīgi atklāta, saulaina vieta, kur saule tās apspīd visas dienas garumā. Pomponu un lodveida dālijām šāda svelme patīk, turpretī tumšo krāsu šķirnēm (piemēram, "Tartan", "Lady Night") šovasar apdeguši ziedlapu gali.

Dālijas audzē labi iekoptā, auglīgā (pH 6,5 – 7,5), irdenā, 30 cm dziļi sastrādātā zemē. To ielabot un atveseļot palīdz kliņģerītes. Jau astoto gadu no jūnija līdz augustam šīs vasaras puķes saimnieks izmanto griezto ziedu ieguvei, bet augustā iefrēzē kā zaļmēslojumu, kas vienlaikus arī dezinficē augsni. Par labāko viņš atzīst šķirņu grupu "Prinzeß", kas atšķirībā no parastajām kliņģerītēm izceļas ar skaistiem dzelteniem un oranžiem pildītiem ziediem un veido līdz 50 cm garus ziedkātus.

Jo retāk – jo labāk!

Pavasarī pirms stādīšanas zemi uzfrēzē. Stāda ābeļu ziedēšanas laikā, tas ir, ap 10. maiju, izvietojot gumus apmēram 10 cm dziļi irdenajā augsnē. Dobes veido 65 cm platas, starp tām atstājot 75 cm platus celiņus. Lai vēlāk dālijas būtu vieglāk rušināt un apkopt, gumus stāda pieciniekā (pamīšus kā uz metamā kauliņa) – tā, lai attālums starp pomponu grupas dālijām būtu 40 cm, bet starp platziedu – 50 centimetru.

– Ja stādījums ir par biezu, dālijas slimo ar verticilāro vīti. Arī ziedi neveidojas tik kvalitatīvi un lieli kā retākā stādījumā. Vispareizāk būtu stādīt apmēram 60 cm attālumā, – uzskata Agnis Ābele.

Viņa stādījumos aug 0,5 – 1,3 m augsti dāliju ceri. Lai tos neizgāztu vējš, gar abām dobes malām novelk siena preses auklu, ko atsien pie augsnē iedzītiem 1,2 m gariem mietiņiem (tos iedzen, kamēr augi nav garāki par 50 cm). Lielākoties pilnīgi pietiek ar trim piesiešanas reizēm, nostiepjot auklu 30 cm – 1 m augstumā.

Ziedi kā zupas šķīvji

Lai pasteidzinātu ziedēšanu un iegūtu skaistus, milzīgus ziedus apmēram 50 cm garos, stingros kātos, A. Ābele veido cerus: no jūlija līdz pat pirmajām septembra salnām izlauž sāndzinumu pumpurus, ļaujot augt tikai trim četriem. Sāndzinumu galos, kur veidojas trīs pumpuri, atstāj tikai centrālo. Atpumpurošanu veic, līdzko izveidojušies pumpuru aizmetņi.

– Citādi veidojas daudz nederīgu ziedu īsos, nenoturīgos kātos. Kauns būtu tādus uz Rīgu vest, – bilst audzētājs.

Izlauzt sāndzinumus, palikušajiem atstāt tikai pa vienam ziedam… Cik ziedu no krūma tad tā var iegūt? Piemēram, platziedu kaktusu šķirne "Kristīne" dod trīs četrus, tās pašas grupas šķirne "Vulkan" – četrus piecus, bet lodveida dāliju šķirne "Cornel" – līdz pat 15 kvalitatīviem ziediem no viena cera.

Galvenie kopšanas darbi veģetācijas periodā ir stādījumu papildmēslošana, laistīšana, rindstarpu irdināšana, ravēšana. Rindstarpu rušināšanai Agnis izmanto motobloku, kas aprīkots ar augsnes frēzi. Ar to zemi irdina apmēram četras reizes sezonā. Kad dālijām veidojas pirmie pumpuri, tās miglo ar 1 – 1,5 % kalcija nitrātu (mēslojumu caur lapām augi saņem divas reizes sezonā ik pēc 7 – 10 dienām).

Atdzīvina verdošā ūdenī

Ziedu griešana parasti sākas jūlija beigās vai augusta sākumā un turpinās līdz rudens salnām. Griež ar nazi, pievakarē. Pirms likšanas ūdenī ziedkātu galus (apmēram 5 cm tiesu) 5 – 7 sekundes patur verdošā ūdenī, tūlīt pēc tam ievieto vēsā ūdenī un pāris stundu ļauj atdzerties, novietojot tos ēnā. Tā dāliju ziedi saglabājas svaigi apmēram piecas dienas. Ja grieztie ziedi saulē vai vējā paģībst, tos atdzīvina, uz 5 sekundēm ieliekot verdošā ūdenī.

Svarīgi arī, kādā plaukuma stadijā ziedu nogriež. Agnis Ābele griež tad, kad dālijām pilnīgi atplaukušas ziedlapiņas. Ja nogriež, kamēr tās vēl pusplaukušas, ziedi jau pēc divām stundām ir pagalam.

Lai veicinātu nepārtrauktu ziedēšanu, dālijām regulāri izgriež arī vecos un saulē apdegušos ziedus. Ja atstāj novecot pie auga, krasi samazinās jauno un kvalitatīvo ziedu skaits.

Lai zieds skatās uz pircēju!

Agņa Ābeles kolekcijā ietilpst ap 250 dāliju šķirņu. Ik gadu no ASV, kā arī no vietējiem audzētājiem viņš iegādājas apmēram 30 – 50 jaunu dāliju šķirņu, bet parasti tikai 5 – 7 patur tālākai izmēģināšanai un pavairošanai. Audzētājs ņem vērā vairākus faktorus: cik daudz ziedu var iegūt no viena cera; vai šķirne veido pietiekami garus ziedkātus; vai ziedi nebojājas, ja tos griež rudens lietavās un pēc tam apžāvē. Būtiska nozīme ir arī ziedkāta stingrumam – no tā atkarīgs, vai traukā ielikts zieds skumji raudzīsies lejup vai arī skatīsies tieši uz pircēju.

To, ka Ābeles audzētās dālijas prot pareizi skatīties, apliecina viņa paša teiktais: – Sezonā puķu tirgotājiem piegādājam ziedus no rīta un vakarā, 500 – 1000 dāliju vienā reizē. Tās pārdod Rīgas Centrāltirgū, Vecrīgā, puķu tirdziņā pie Vērmanīša, Purvciema tirgū, kā arī Jūrmalā, Jomas ielā. Ar mums sadarbojas arī daudzi ziedu saloni. Mūsu dālijas nav lētas, taču tās atbilst visaugstākajai kvalitātei.

Gumus glabā zāģskaidās

Rudenī nav jācenšas nosargāt ziedošās dālijas no salnām – uzsver audzētājs. Parasti viņš sāk norakt gumus oktobra sākumā (vai nedēļu pēc salnām). Atlikt rakšanu uz vēlāku laiku ir ļoti riskanti, jo var sasaldēt gumus. Līdz 1. novembrim tiem jābūt novāktiem. Izraktos sakneņus ar rokām attīra no augsnes, sadala ar dārza šķērēm, tad nogriež atlikušo stublāja daļu līdz pumpuru joslai. Pēc tam tos apžāvē saulē, ievieto sausās priežu zāģskaidās, tās satur sveķus un ir antiseptiskas. Gumus glabā sausā un vēsā (+5 °C temperatūrā) telpā, ievietotus sacaurumotos, neaizsietos plastmasas maisos. Lai pasargātu gumus no svīšanas un nodrošinātu maksimālu vēdināšanu, saimnieks ierīkojis piespiedu ventilāciju.

***

SVARĪGI

- Dālijas jālaista reti, bet pamatīgi – tā, lai augsne būtu samitrināta vismaz 20 cm dziļumā. Šajā karstajā un sausajā vasarā vajadzēja laistīt pat divas reizes nedēļā.

- Liels mitruma trūkums augšanas sākumā jūtami ietekmē dālijas turpmāko attīstību – var veidoties daudz ziedu ar tukšiem vidiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu