Dzīvojamo māju ārsienu pārklāšana ar atstarojošu krāsu nedod gaidīto energoefektivitāti (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pašvaldības institūcija "Rīgas enerģētikas aģentūra" (REA), izvērtējot daudzdzīvokļu namam Ieriķu ielā 44 veikto komplekso nama renovāciju, konstatējusi, ka lietotā tehnoloģija nav devusi gaidīto siltumenerģijas ietaupījumu.

Šīs mājas siltināšanai tika izvēlēta Latvijā praksē nepārbaudīta tehnoloģija – ārsienas tika pārklātas ar atstarojošo krāsu TSM Ceramic, kuras izplatītājs Latvijā ir SIA "Starduko".

REA ir konstatējusi, ka pēc ēkas renovācijas gada vidējais īpatnējais siltumenerģijas patēriņš uz apsildāmās platības kvadrātmetru kWh/m² nav mainījies pat 10% robežās. Līdz ar to iedzīvotājiem, neraugoties uz veiktajām investīcijām (36,39 Ls/m²), saglabājas augsta maksa par patērēto siltumenerģiju apkurei.

REA ir nosūtījusi vēstules Valsts būvinspekcijai, Latvijas Būvinženieru savienībai, Konkurences padomei un Patērētāju tiesību aizsardzības centram, lūdzot izvērtēt cēloņus pozitīva rezultāta trūkumam minētās mājas kompleksai renovācijai un noteikt tā risinājumā iesaistīto organizāciju atbildību (arī finansiālu) mājas iedzīvotāju priekšā par iedzīvotāju maldināšanu, iesakot praksē nepārbaudītu tehnoloģiju, kā arī nelietderīgi izšķērdētiem iedzīvotāju līdzekļiem.

Ieriķu ielas 44.nama pirmā pēcrenovācijas gada energoefektivitātes rezultāti

Beigusies kārtējā apkures sezona, tostarp pieciem Rīgas namiem – pirmā apkures sezona pēc mājas kompleksas renovācijas veikšanas. To vidū – daudzdzīvokļu nams Ieriķu ielā 44, kura energoefektivitātes rezultāti krasi atšķiras no pārējo renovēto namu analoga rādītāja. Tādēļ arī RPA "Rīgas enerģētikas aģentūra" (REA) analīzi un vērtējumu sākšu tieši ar šo namu. Šis nams ir ļoti piemērots vērtējumam arī tajā ziņā, ka namā centralizēta ir tikai apkure – karsto ūdeni savā dzīvoklī katrs sagatavo pats. Vērtējuma sagatavošanai manā rīcībā ir dokumenti:

1) 1.11.2006. gadā izdota energopase ar reģistrācijas numuru MA 00149 un septiņi citi mājas iedzīvotāju pārstāvja Rīgas domē iesniegtie dokumenti, kas saistīti ar mājas renovācijas procesu;

2) No AS "Rīgas siltums" saņemtie dati par piecu pēdējo gadu mājas siltuma patēriņu, ko fiksējis siltuma skaitītājs mājas siltuma ievadā un par kuru mājas iedzīvotājiem izsniegts rēķins apmaksai.

Mājas siltināšanas ierosinātājs un pasūtītājs ir privāta apsaimniekošanas firma AS "Rīgas namu apsaimniekotājs", kas slēgusi līgumus ar dažādām firmām par atsevišķu darbu veikšanu – ar SIA "Libanons" par jumta seguma nomaiņu, ar SIA "Baltijas Ekotranzit" par logu nomaiņu kāpņu telpās un 1. dzīvoklī, ar SIA "Pancers-tehno" par centrālapkures sistēmas attīrīšanu un krānu nomaiņu, ar SIA "TOSTAR-LA" par ēkas ārējo sienu siltināšanu. Kopējās minētās renovācijas izmaksas mājai atbilstoši darbu izpildes aktiem ir 37 115,8 Ls pie ēkas apkurināmās platības 1020 m² jeb 36,39 Ls/m². Mājai izvēlēts neparasts ārsienu siltināšanas veids – krāsošana ar atstarojošo krāsu TSM Ceramic, kas izmaksājusi 21 086,59 Ls jeb 57% no kopējām renovācijas izmaksām. Darbi paveikti 2008.g. septembrī-oktobrī. Kredītu bankā eirovalūtā ar sākuma likmi 3 gadiem 6,8% apmērā no Hipotēku un zemes bankas uz 15 gadiem ņēmusi AS "Rīgas namu apsaimniekotājs".

Apskatot tabulu, redzam, ka praktiski izmaiņu pēc siltināšanas siltuma patēriņa ziņā mājai nav, tās nesasniedz pat 10%, kaut siltināšanas un investīciju mērķis no iedzīvotāju puses bijis tieši tāds – jūtami samazināt maksu par patērēto siltumenerģiju. Cipari ir nepielūdzami un neatzīst emocijas. Kā redzam no tabulas, siltuma patēriņa kritums mājai gan ir bijis 2006. gadā. Tas varētu būt saistīts ar iedzīvotāju aktivitātēm logu nomaiņai dzīvokļos. Cita starpā kompleksi siltinātām mājām apkures siltuma patēriņš normāli ir robežās no 40 – 80 kWh/m² gadā, bet nekādi nevarētu pārsniegt 100 kWh/m² gadā.

Meklēsim konkrētās mājas Ieriķu ielā 44 kompleksās siltināšanas neveiksmes iemeslus. Renovācija - logu nomaiņa kāpņu telpās, jumta seguma nomaiņa un centrālapkures sistēmas tīrīšana - ir veikta tradicionāli un noteikti ir ar pozitīvu, kaut arī nelielu efektu. Netradicionāli veikta ir ārsienu siltināšana, lietojot nevis siltināšanas materiālu uzklājumu, bet gan veicot ārsienu krāsošanu ar siltumu un aukstumu atstarojošo krāsu TSM Ceramic, kas Latvijā notiek pirmo reizi. Un jāsecina, ka neveiksmīgi, jo nav rezultāta. Līdzīgi kā namam Ieriķu ielā 44, arī Liepājā daudzstāvu mājai Piltenes ielā 8 tika lietota atstarojošā krāsa TSM Ceramic un rezultāti tāpat ir bēdīgi.

Tad kālab, krāsas izplatītājam Latvijā SIA STARDUKO intensīvi izmantojot gan masu medijus, gan citos veidos reklamējot šo krāsu un solot fantastisku efektu, nav pat pieticīgu rezultātu? Iedzīvotāju nauda ir iztērēta, bet solītā rezultāta nav! Kā šobrīd rīkoties apmānītajiem iedzīvotājiem, tas būtu jāskaidro gan Patērētāju tiesību aizsardzības institūcijai, gan Konkurences padomei un ar būvniecību saistītajām sabiedriskām organizācijām, kā arī valsts Būvinspekcijai. REA uzmanīgi sekos tālākai notikumu attīstībai.

Neiebilstot, ka saistībā ar atstarojošo krāsu laboratorijas apstākļos ir sasniegti labi rezultāti, kur ticis ievērots gan pareizs krāsas sastāvs, gan tā uzklāšanas tehnoloģija, jāsecina, ka šobrīd izmantošanai praksē māju renovācijai šī krāsa nav piemērota. Lai izvairītos no iespējamām problēmām, REA iesaka iedzīvotājiem māju renovācijai izvēlēties siltināšanas materiālus un tehnoloģijas, kas nav saistītas ar neparedzamiem riskiem un dos reālus rezultātus. Par šobrīd Rīgā jau veikto 11 dzīvojamo māju kompleksās renovācijas rezultātiem REA gatavo brošūru, ko izdos šovasar.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu