Zemenes (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākus gadus audzēju zemenes. Gribu uzzināt ko vairāk par zemeņu mēslošanu un nezāļu apkarošanu. Kādu indi labāk lietot un cik mililitru tieši vajag uz 6 l tilpuma miglotāju?

Vajag dūšīgi mēslot

Pēc Pūres dārzkopības izmēģinājumu stacijas agronomes Lijas Aunkrogeres teiktā, pirms zemeņu stādījuma ierīkošanas pamatmēslojumā iestrādā sadalījušos kūtsmēslus vai kompostu (spaini uz kvadrātmetru), kā arī kompleksos minerālmēslus, kuros ir fosfors, kālijs un pazemināts slāpekļa daudzums, piemēram, Kemira Cropcare 10-10-20 (deva 50 g/m2).

Ja iestrādāts pietiekami daudz pamatmēslojuma, stādīšanas gadā cits mēslojums vairs nav vajadzīgs. Turpmākajos trijos ražošanas gados zemenes mēslo šādi: agri pavasarī pēc zemes atkušanas piebaro ar Kemira Cropcare 10-10-20, ap katru augu iestrādājot 20 g mēslojuma.

Labs mēslošanas līdzeklis pavasarī ir arī virca, kas iedarbojas ātrāk nekā minerālmēsli. Pirms lietošanas vircu atšķaida uz pusēm ar ūdeni, uz rindas metru reizē izlietojot apmēram litru šķīduma. Lai neapdedzinātu augu lapas, laista apmākušās dienās, vakarpusē, mēslošanas šķīdumu nevajag liet augam tieši virsū.

Zemeņu augšanu, ražību un ogu lielumu labvēlīgi ietekmē papildmēslošana, ko veic ziednešu veidošanās, masveida ziedēšanas un ražas veidošanās laikā (trīs reizes, ik pēc nedēļas). Šim nolūkam izmanto ūdenī šķīstošos minerālmēslus, piemēram, zemeņu lapu mēslojumu NPK 7-27-25 (20 g/10 l ūdens; deva 5 m2 platībai).

Augustā, kad augiem ieriešas jaunie ziedpumpuri, uz katru augu iestrādā 20 g kompleksā mēslojuma un, ja ir sauss laiks, noteikti aplaista.

Labāk ravēt un mulčēt

– Lai uzlabotu augsnes aerāciju, mitruma režīmu un iznīcinātu nezāles, regulāri, vismaz četras piecas reizes sezonā, rušina rindstarpas, – iesaka VSIA "Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centrs" vadošā pētniece Maija Eihe.

Zemenes var mulčēt, ap augiem un rindstarpās ieklājot mulčas materiālu – tas palīdzēs iegūt tīrākas ogas, kā arī mazinās to bojāšanos ražas laikā, ko izraisa pelēkā puve un citas puves. Ziedēšanas sākumā zemeņu dobēs der ieklāt sasmalcinātus salmus (apmēram 10 – 12 cm garumā). Pirms salmu ieklāšanas vēlams izravēt no jauna izaugušās nezāles.

Pēc ražas novākšanas (1 vai 2 reizes, ne biežāk kā pēc divām nedēļām) augustā nezāļu ierobežošanai un nevajadzīgo zemeņu stīgu iznīcināšanai var izmantot kontakta iedarbības herbicīdu basta (deva 3 – 6 kg/ha; ar 6 l tilpuma smidzinātāju, pievienojot 90 – 180 ml preparāta, var apstrādāt 300 m2 platību). Tas apdedzinās tikai augu virszemes daļas un īslaicīgi apturēs daudzgadīgo nezāļu (piemēram, vārpatas, gārsas) augšanu – ja augsnē pietiek mitruma, šīs nezāles var ataugt pat divu nedēļu laikā. Viendīgļlapju nezāļu (vārpatas, maura skarenes) ierobežošanai zemeņu stādījumā atļauti vairāki herbicīdi, bet tos var iegādāties, vienīgi uzrādot apliecību par augu aizsardzības kursa apgūšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu