EK bloķē Londonas un Frankfurtes akciju biržu apvienošanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) trešdien bloķējusi Londonas akciju biržas operatora «London Stock Exchange Group» (LSEG) un Vācijas fondu tirgus operatora «Deutsche Boerse» iecerēto apvienošanos, ņemot vērā bažas par konkurences kropļošanu.

«Ņemot vērā to, ka puses nav spējušas piedāvāt risinājumus, kas nepieciešami, lai mazinātu mūsu bažas attiecībā uz konkurenci, EK nolēmusi liegt šo apvienošanos,» norāda Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Šāds lēmums jau tika gaidīts pēc tam, kad LSEG pagājušajā mēnesī paziņoja, ka uzņēmums ir noraidījis EK prasību pārdot vairākuma akcijas Itālijas struktūrvienībā MTS.

EK pavēstīja, ka MTS akciju pārdošana būtu novērsusi monopolu saistībā ar obligāciju tirdzniecību un nodrošinājusi iespēju samazināt šāda veida bažas.

Iecere par LSEG un «Deutsche Boerse» apvienošanos tika prezentēta pērn un to stingri atbalstīja abas puses, neskatoties uz Lielbritānijas lēmumu izstāties no ES.

Taču bažas Vācijā pieauga pēc tam, kad tika atklāts, ka apvienotā uzņēmuma galvenā biroja mītne atrastos Londonā, nevis Frankfurtē.

Tāpat šis darījums izsauca kritiku no Francijas, Beļģijas, Portugāles un Nīderlandes, kas bažījās par savu akciju biržu nākotni.

Šī jau ir trešā reize, kad LSEG un «Deutsche Boerse» cenšas apvienoties pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem 2000. un 2005.gadā.

Šis pavērsiens varētu atjaunot ASV akciju biržas operatora «Intercontinental Exchange» (ICE) interesi, kas pērn maijā nolēma neizteikt pārņemšanas piedāvājumu LSEG.

Kā ziņots, ieplānotais darījums paredzēja, ka «Deutsche Boerse» akcionāriem piederēs 54,4% jaunās holdingkompānijas akciju, bet LSEG akcionāru īpašumā nonāks 45,6% akciju. Abas akciju biržas turpinātu darbību ar pašreizējiem nosaukumiem, bet LSEG un «Deutsche Boerse» kļūtu par apvienotā uzņēmuma struktūrvienībām.

Šī darījuma rezultātā tiktu izveidots finanšu tirgus gigants, kas spētu konkurēt ar tādiem nozīmīgiem spēlētājiem kā ICE un Čikāgas fondu tirgus operatoru, kā arī biržām Āzijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu