Ķīnas juaņa sestdien tiek iekļauta SDR valūtu grozā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) sestdien oficiāli iekļauj Ķīnas juaņu speciālo aizņēmuma tiesību (SDR) valūtu grozam.

SDR ir SVF norēķinu vienība un tā nav pieejama kā skaidra nauda. Līdz šim šajā valūtu grozā ietilpa ASV dolārs, eiro, Japānas jena un Lielbritānijas mārciņa.

Ķīnas, kuras ekonomika pēdējās desmitgadēs ir strauji augusi un kļuvusi par otru lielāko ekonomiku pasaulē, ilgi ir centusies panākt juaņas iekļaušanu SDR valūtu grozā.

SVF izpilddirektore Kristīne Lagarda piektdien juaņas iekļaušanu SDR grozā nosauca par «vēsturisku pagriezienu», kas «atspoguļo globālās ekonomikas evolūciju».

Lagarda aicināja Ķīnu turpināt reformas, lai atvērtu un modernizētu tās ekonomiku un padarītu juaņu par pievilcīgāku rezerves valūtu.

Juaņas « iekļaušana atspoguļo paveikto progresu, reformējot Ķīnas monetāro, ārvalstu valūtu un finanšu sistēmu un atzīst progresu, kas noticis liberalizējot un uzlabojot tās finanšu tirgu infrastruktūru», viņa uzsvēra.

«Šo centienu turpināšana un padziļināšana, ar atbilstošu piesardzību, radīs spēcīgāku starptautisko monetāro un finanšu sistēmu, kas, savukārt, balstīs Ķīnas un globālās ekonomikas izaugsmi un stabilitāti,» piebilda Lagarda.

SVF valde 2015.gada novembrī nolēma, ka juaņa atbilst visiem kritērijiem, lai to varētu iekļaut SDR grozā.

Juaņas iekļaušana ir pirmās izmaiņas grozā, kopš 1999.gadā eiro nomainīja Vācijas marku un Francijas franku. Šo norēķinu vienību SVF izveidoja 1969.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu