IEA: cerības uz plašu naftas tirgus atveseļošanos ir nepamatotas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lai arī naftas cenas ir nedaudz atguvušās no pagājušajā mēnesī sasniegtā 12 gados zemākā līmeņa, cerības uz plašu naftas tirgus atveseļošanos ir nepamatotas, otrdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

IEA norāda, ka «ir ļoti grūti saskatīt, kā naftas cenas īstermiņā var būtiski palielināties, ja tirgus jau ir pārpludināts ar naftu.»

Turklāt aģentūra brīdina, ka «īstermiņa riski turpmākam naftas cenu kritumam ir pieauguši.»

Naftas cenas pagājušajā mēnesī nokritās zem 30 dolāriem par barelu, salīdzinot ar vairāk nekā 100 dolāriem par barelu 2014.gada jūlijā, ņemot vērā Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanos un ieguves apjoma pieaugumu naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstīs, tām cenšoties no tirgus izspiest augstāku izmaksu ražotājus.

Šobrīd naftas cenas gan ir nedaudz atguvušās un ir aptuveni 33 dolārus par barelu.

Taču IEA brīdina par priekšlaicīgu optimismu attiecībā uz naftas tirgus atveseļošanos.

Aģentūra uzskata, ka ir maza iespējamība OPEC valstīm un valstīm ārpus OPEC panākt vienošanos par iespējamu naftas ieguves apjoma samazināšanu, lai arī pēdējā laikā šādas cerības izskanējušas.

IEA norāda, ka tieši OPEC šobrīd ir atbildīga par pārmērīgām naftas piegādēm pasaules tirgū, kas pēdējā gada laikā negatīvi ietekmējušas naftas tirgu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu