Pēc vairāku nedēļu krituma pasaules naftas cenas strauji pieaug

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Aizvadītajā nedēļā naftas cenas pasaules tirgos pēc vairāku nedēļu krituma ir ievērojami pieaugušas. Naftas cenas pasaulē pirmdien kritās par vairāk nekā 5% līdz zemākajiem līmeņiem kopš 2009.gada, ko veicināja jaunas pazīmes par jēlnaftas pārprodukciju un tās pieprasījuma samazināšanos, un ASV komerciālās naftas rezerves ievērojami pārsniedza šim gada periodam raksturīgo līmeni.

Lai gan otrdien naftas cenas pasaulē pieauga pēc Ķīnas centrālās bankas lēmuma pazemināt procentlikmes, trešdien tās atkal kritās pēc ASV Enerģētikas ministrijas datu publicēšanas, kas liecina par tikai nelielu naftas ieguves apjoma samazināšanos par spīti cenu kritumam.

Tomēr nedēļas otrajā pusē naftas cenas pasaulē pieauga, ko veicināja kāpums pasaules akciju tirgos, vētra Gulfa līcī un ziņa, ka kompānija «Shell» apturējusi divu naftasvadu darbību Nigērijā. Jāatzīmē, ka šis bijis lielākais divu dienu kāpums pēdējo sešu gadu laikā - WTI markas jēlnaftas cena divu dienu laikā pieauga par 17%, kas ir otrs lielākais kāpums pēdējo 25 gadu laikā. Tomēr, par spīti straujajam kāpumam, naftas cenas joprojām ir par pusi mazākas nekā pērn šajā laikā.

Nedēļa sākās ar to, ka Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī pirmdien kritās par 2,21 ASV dolāru līdz 38,24 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā samazinājās par 2,77 ASV dolāriem līdz 42,69 dolāriem par barelu.

Savukārt otrdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī pieauga par 1,07 ASV dolāriem līdz 39,31 dolāram par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā palielinājās par 0,52 ASV dolāriem līdz 43,21 dolāram par barelu.

Trešdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī kritās par 0,71 ASV dolāru līdz 38,60 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā samazinājās par 0,07 ASV dolāriem līdz 43,14 dolāriem par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī ceturtdien pieauga par 3,96 ASV dolāriem līdz 42,56 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā palielinājās par 4,42 ASV dolāriem līdz 47,56 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī bija 45,22 ASV dolāri par barelu, kas ir par 11,8% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī bija 50,05 dolāri par barelu, kas ir par 10,1% vairāk nekā pirms nedēļas.


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu