Atēnu akciju birža pirmdien piedzīvojusi rekordstrauju kritumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc piecu nedēļu pārtraukuma pirmdien atsākot darbību, akciju vērtība Atēnu fondu biržā pirmdien nokritās par vairāk nekā 16%, reģistrējot visu laiku straujāko lejupslīdi.

Biržas indekss «Athex» tirdzniecības sesiju pirmdien noslēdza ar 16,32% kritumu - līdz 668,06 punktiem, reģistrējot straujāko kritumu pēdējo gandrīz 30 gadu laikā.

Šis kritums atspoguļo investoru nerimstošās bažas par Grieķijas ekonomiku pat pēc pagājušajā mēnesī panāktās vienošanās par jaunu valsts glābšanas programmu, skaidro analītiķi.

Vissmagāk pirmdien cietušas Grieķijas lielākās bankas, kuru akciju cenas nokritās par aptuveni 30%, ņemot vērā, ka pēdējos sešos mēnešos no tām aizplūduši noguldījumi vairāku miljardu eiro apmērā.

Grieķijas akciju birža pirmdien atsāka darbību, kas bija apturēta piecas nedēļas saistībā ar valsts parādsaistību krīzi, kuras dēļ tika slēgtas arī bankas un noteikti kapitāla plūsmas kontroles pasākumi.

Akciju birža darbību atsākusi pēc tam, kad starptautiskie kreditori un Grieķijas ministri rīkojuši pirmās sanāksmes par valsts jaunās glābšanas programmas noformēšanu.

Pēdējā tirdzniecības sesija Atēnu fondu tirgū bija 26.jūlijā - dažas stundas pirms premjerministrs Aleksis Ciprs paziņoja par referenduma rīkošanu par kreditoru pieprasītajām reformām.

Reaģējot uz šo paziņojumu, grieķi steidzās no bankomātiem izņemt savu naudu, liekot valdībai no 29.jūnija noteikt kapitāla plūsmas kontroles pasākumus un paziņot par valsts banku un akciju biržas darbības apturēšanu.

Bankas darbību atsāka 20.jūlijā, taču naudas izņemšana un pārskaitījumi uz ārzemēm joprojām ir ierobežoti. Grieķi šobrīd no bankomātiem un bankām var izņemt vien līdz 420 eiro nedēļā.

No pirmdienas Atēnu akciju birža darbosies kā ierasts ārvalstu investoriem, taču vietējie mākleri joprojām saskarsies ar darījumu ierobežojumiem, ņemot vērā valdības noteiktos kapitāla plūsmas kontroles pasākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu