Dažas minūtes pēc tirdzniecības atsākšanas Atēnu biržas indekss sarūk par 22%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grieķijā pēc piecu nedēļu pārtraukuma pirmdien atsāka darbu Atēnu birža, un jau dažas minūtes pēc tirdzniecības sākuma tās galvenais indekss saruka vairāk nekā par 22%.

Indekss ATEX dažu minūšu laikā samazinājās par 615,72 punktiem jeb par 22,82%. Banku akciju cenas saruka par apmēram 30%.

Grieķijas kapitāla tirgu komisijas vadītājs Konstantīns Botopuls radiostacijai «Skai» sacīja, ka pēc tik ilga tirdzniecības pārtraukuma «ir gaidāms spiediens, tirgi to neatstas bez reakcijas», taču viņš aicināja neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus un «pagaidīt nedēļas beigas», lai tad reaģētu «ar vēsāku prātu».

Jau ziņots, ka Atēnās pirmdien atsāka strādāt akciju birža, kas bija slēgta piecas nedēļas valsts parāda krīzes dēļ.

Ir gaidāms, ka tirdzniecība biržā pirmdien būs nestabila un tas visvairāk skars banku akcijas, jo Grieķijas kredītiestādes ir viegli ievainojamas pēc miljardiem eiro vērtu noguldījumu aizplūšanas pēdējo sešu mēnešu laikā.

No Grieķijas bankām kopš decembra ir izņemti apmēram 40 miljardi eiro, pastāvot bažām par Grieķijas ekonomikas likteni, liecina šīs valsts banku asociācijas dati.

Birža tiek atkal atvērta pēc tam, kad Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) auditori pirmoreiz tikās ar Grieķijas ministriem, lai galīgi vienotos par trešo starptautisko aizdevumu šai valstij līdz 86 miljardu eiro apmērā.

Pēdējā tirdzniecības sesija Atēnu biržā notika 26.jūnijā dažas stundas pirms tam, kad Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs izsludināja referendumu par starptautisko kreditoru priekšlikumiem, kuri paredzēja jaunu starptautiskā aizdevuma programmu apmaiņā pret nodokļu paaugstināšanu un tēriņu samazināšanu.

Grieķijas iedzīvotājiem steigšus izņemot skaidru naudu bankomātos, valdība no 29.jūnija noteica kapitāla kontroles pasākumus un paziņoja par banku un biržas slēgšanu.

Bankas atsāka darbu 20.jūnijā, bet tika saglabāti ierobežojumi naudas izņemšanai bankomātos un pārskaitījumiem uz ārvalstīm. Vēl arvien ir spēkā skaidrās naudas izņemšanas limits līdz 60 eiro dienā.

Atēnu biržā no pirmdienas ārvalstu investori var darboties kā parasti, bet vietējo tirgotāju transakcijas ierobežo valdības noteiktie kapitāla kontroles pasākumi.

Grieķijas investori nevar finansēt vērtspapīru iegādi ar naudu no saviem banku kontiem Grieķijā, bet var izmantot banku kontus ārvalstīs vai maksāt ar skaidru naudu.

Atēnu birža, kas dibināta 1876.gadā, savā vēsturē ir bijusi slēgta vairāk nekā 10 reižu. Tas noticis 2008.gadā Grieķijas Bankas darbinieku streika dēļ, 1996.gadā saistībā ar akciju manipulāciju skandālu, pēc Turcijas iebrukuma Kiprā 1974.gadā, Pirmā pasaules kara un Otrā pasaules kara laikā, un citos gadījumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu