Eiro pret ASV dolāru aug jau trešo nedēļu pēc kārtas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiro ir izdevies aizvadīt jau trešo nedēļu pēc kārtas, kurā tā kurss attiecībā pret ASV dolāru pieaug. Dolāram par labu nenāca ASV mazumtirdzniecības dati, savukārt eiro šonedēļ balstīja Vācijas ekonomikas izaugsme.

Valūtu tirgos vilšanos sagādāja dati par ASV mazumtirdzniecību janvārī. Aizvadītajā mēnesī pasaules lielākās ekonomikas mazumtirdzniecības apgrozījums, salīdzinājumā ar decembri, samazinājās par 0,8%, kas ir uz pusi vairāk, nekā bija paredzējuši eksperti. Turklāt arī decembrī salīdzinājumā ar novembri mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 0,9%.

Savukārt eiro palīdzēja jaunākie dati par iekšzemes kopprodukta (IKP) izmaiņām Eiropā. Eiro zonas IKP pieaugums 2014.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar to pašu laiku pirms gada, bija 0,9%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada trešo ceturksni eiro zonas IKP ir audzis par 0,3%. Tomēr īpaša nozīme bija tam, ka Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā ceturtajā ceturksnī gada izteiksmē reģistrēts IKP pieaugums par 1,5%, kas ir vairāk nekā tika prognozēts.

Turklāt eiro kursa pieaugums jau trešo nedēļu pēc kārtas rāda, ka diskusijas par Grieķiju un tās parādiem eiro zonas valūtai līdz šim nekādu būtisku kaitējumu nav nodarījušas.

Vienlaikus tirgos nav lielas pārliecības, ka pēdējās nedēļas liecinātu par būtisku lūzumu un eiro kursa kritums pret ASV dolāru būtu apstājies pavisam. «Arvien vairāk tirgū parādās runas par eiro un dolāra paritāti un parasti jau nav dūmu bez uguns. Kas varētu patraucēt? Sekmīga Eiropas Centrālās bankas darbība un inflācijas pakāpšanās eiro zonā, laba eiro zonas ekonomikas izaugsme un bezdarba līmeņa pazemināšanās – šobrīd šādu bildi neredzam,» atzina «SEB Bankas» Finanšu tirgus pakalpojumu vadītājs Andris Lāriņš.

Krievijas rublis savukārt aizvadītajā nedēļā ir nedaudz atkopies, kursam palielinoties līdz 71,9 rubļiem par vienu eiro un 63,5 rubļiem par vienu ASV dolāru.

«Politiskais faktors dod atbalstu rublim, bet kopumā ekonomiku moka virkne problēmu. Pirms kāda laika izsludinātais ekonomikas atbalsta plāns prasa resursus, kuru šobrīd Krievijai nav pārāk daudz. Jārisina būs arī finanšu sektora problēmas, kuras rada augstās procentu likmes, augstā inflācija (gada inflācija janvārī 15%) un ierobežotās iespējas aiz ņemties naudu starptautiskajā tirgū. Pēc 1.februāra datiem Krievijas CB ārvalstu valūtu rezerves bija samazinājušās līdz 376.3 miljardiem dolāru (gada laikā kritums par 122.6 miljardiem dolāru),» norādīja Lāriņš.

Nedēļa sākās ar to, ka ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pirmdien kritās par 0,08% līdz 1,1325 dolāriem par eiro, bet pret Lielbritānijas mārciņu pieauga par 0,18% līdz 1,5215 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu saruka par 0,40% līdz 118,64 jenām par dolāru.

Otrdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,04% līdz 1,1321 dolāram par eiro, bet attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kritās par 0,26% līdz 1,5254 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu pieauga par 0,67% līdz 119,43 jenām par dolāru.

Savukārt trešdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,13% līdz 1,1336 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu pieauga par 0,10% līdz 1,5238 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu kāpa par 0,86% līdz 120,46 jenām par dolāru.

Arī ceturtdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,59% līdz 1,1403 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,96% līdz 1,5384 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 1,12% līdz 119,11 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,1394 ASV dolāru, kas ir par 0,7% vairāk nekā pirms nedēļas. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,5395 ASV dolārus, kas ir par 1% vairāk, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā kritās par 0,3% un bija 118,75 jenas par dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu