Reitingu aģentūra «Moody's» paaugstina Latvijas kredītreitingu uz «A3»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā reitingu aģentūra «Moody's Investors Service» («Moody's») piektdien paaugstināja Latvijas kredītreitingu no «Baa1» uz «A3», nosakot stabilu kredītreitinga nākotnes prognozi («Stable Outlook»), aģentūru BNS informēja Finanšu ministrijā.

«Reitinga palielinājums uz «A3» investoriem signalizē, ka ieguldījumu veikšana Latvijā ir ar vēl augstāku drošības pakāpi, un apliecina Latvijas pozīciju nostiprināšanu «A» reitinga grupā. Tas ir nozīmīgs Latvijas sasniegums, jo pēdējā laikā mēs esam stiprinājuši valsts ekonomiskās un fiskālās pozīcijas. Valdība iepriekšējos gados ir izlēmīgi rīkojusies, reaģējot uz krīzes situācijām, un stiprinājusi valsts fiskālo disciplīnu. Tāpat šo panākumu pamatā ir intensīvais darbs pie nodokļu iekasēšanas pilnveidošanas,» komentēja finanšu ministrs Jānis Reirs.

«Moody's» kredītreitinga paaugstinājumu pamato ar ilgtspējīgām valsts finansēm un risku samazināšanos banku sektorā.

Aģentūra prognozē, ka fiskālais deficīts saglabāsies zem 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un vispārējās valdības valsts parāds 2015.gadā samazināsies līdz 36% no IKP. Aģentūra atzīst, ka

Latvija vairākos valsts finanšu rādītājos ir pat labākā pozīcijā, nekā citas «A3» reitinga grupā esošās valstis.

Savukārt risku samazināšanos Latvijas banku sektorā ir nodrošinājusi augstā banku kapitalizācija, nerezidentu noguldījumu stabilais līmenis un papildu likviditātes prasības bankām, kuru pamatdarbība ir nerezidentu apkalpošana. Tāpat riski banku sektorā tiek mazināti ar to, ka nozīmīgākās kredītiestādes tagad tiek uzraudzītas arī Eiropas Centrālās bankas vienotā uzraudzības mehānisma ietvaros.

«Moody's» Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu noteikusi stabilu, jo lejupvērstie riski ir līdzsvarā ar augšupvērstiem riskiem. Aģentūra atzīst, ka kaut arī saglabājas mēreni ģeopolitiskie riski un Latvijas ekonomikas izaugsmi ietekmē Krievijas ekonomiskas lejupslīde, tomēr Latvija kā maza un atvērta ekonomika ir spējusi pielāgoties un eksportu diversificējusi uz jauniem tirgiem. Aģentūra Latvijas ekonomikas izaugsmi 2015.gadam prognozē 2,2% apmērā.

Ņemot vērā Latvijas dalību NATO, ģeopolitisko notikumu radītais risks ir mērens,

norāda aģentūra.

Ekonomists: «Moody’s» reitingu paaugstinājumu esam pelnījuši

Rīga, 14.febr., LETA. Starptautiskās reitingu aģentūras «Moody's Investors Service, Inc.» («Moody’s») lēmums paaugstināt Latvijas kredītreitingu no «Baa1» uz «A3» ir likumsakarīgs, pelnīts un apliecina valsts virzību uz izaugsmi, aģentūrai LETA atzina «SEB bankas» ekonomists Dainis Gašpuitis.

«Novērtējums apstiprina to, par ko runājām visu pagājušā gada otro pusi, proti, ka Latvijā pretēji prognozētajam nav bijuši politiski riski, valdības maiņa, kas ļautu apšaubīt makroekonomisko izaugsmi. Līdz ar to vērtējums ir adekvāts, pozitīvs un to esam pelnījuši,» atzina eksperts.

Tāpat viņš sacīja, ka tautsaimniecības izaugsmes palēnināšanas risks joprojām pastāv, tādēļ būtu gaidāma valdības rīcība ekonomikas procesu stimulēšanā.

«Ir virkne jautājumu, kur valdībai nepieciešamas savlaicīgi reaģēt un pieņemt lēmumus par atbalstu uzņēmējdarbībai. Pieņemti vairāki lēmumi par eksporta veicināšanu, bet jādomā arī, kā veicināt investīcijas biznesā, lai ražotāji straujāk ietu uz jauniem tirgiem. Tāpat valdībai būtu jāpalīdz tranzītbiznesam, kā arī laicīgi jādomā par Eiropas Savienības fondu sadali,» sacīja Gašpuitis.

«Moody's» turpmāku reitinga palielinājumu apsvērs, ja parāds samazināsies vairāk nekā tika prognozēts

un Latvijas ekonomikas izaugsmes potenciāls palielināsies, ceļoties konkurētspējai. Reitingu var samazināt gan valsts finanšu kvalitātes pavājināšanās, gan dramatiska ekonomiskās un politiskās drošības samazināšanās.

Tomēr reitingu aģentūra piebilst, ka «turpmāka reitinga augšupejoša virzība, domājams, būs lēna tādu strukturālo faktoru dēļ kā Latvijas nelielā teritorija un [ekonomikas] atvērtība, kas rada dabīgu ierobežojumu valsts elastīgumam attiecībā pret ārējiem triecieniem».

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka «Moody’s» 2014.gada jūnijā paaugstināja Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā no «Baa2» līdz «Baa1», nosakot stabilu nākotnes prognozes vērtējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu