ASV izmeklēšana pret «Moody's» par hipotekāro darījumu novērtējumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV varas iestādes veic izmeklēšanu pret kredītreitingu aģentūru «Moody's Investors Service» saistībā ar augstiem hipotekāro darījumu novērtējumiem pirms 2008.gada finanšu krīzes, svētdien ziņoja laikraksts «The Wall Street Journal», atsaucoties uz informētām personām.

Tieslietu ministrijas amatpersonas ir tikušās ar vairākiem bijušajiem «Moody's» administratoriem, bet vēl nav zināms, vai šīs izmeklēšanas rezultātā tiks ierosināta lieta, ziņoja laikraksts.

Ja ziņa par izmeklēšanu apstiprināsies, «Moody's» var kļūt par otro lielo ASV kredītreitingu firmu pēc «Standard & Poor's» (S&P), pret kuru ASV Tieslietu ministrija ierosinājusi lietu.

Ir gaidāms, ka S&P dažu dienu laikā piekritīs samaksāt 1,37 miljardus ASV dolāru (1,21 miljardu eiro), lai panāktu mierizlīgumu lietās par pārāk augstiem hipotekāro vērtspapīru novērtējumiem minētajā finanšu krīzē.

Ne «Moody's», ne Tieslietu ministrija vēl nav komentējusi laikraksta ziņu par šo izmeklēšanu.

ASV varas iestādes izmeklē, vai «Moody's» pārkāpusi savus standartus ar mērķi noslēgt darījumus, un koncentrējas uz firmas novērtētiem hipotekāriem darījumiem no 2004. līdz 2007.gadam.

ASV bāzētās ietekmīgās reitingu aģentūras «Standard & Poor's», «Moody's» un «Fitch Ratings» ir bargi kritizētas par to, ka nav brīdinājušas investorus par riskiem, kādus rada ar ASV zemstandarta hipotekāriem kredītiem saistīti finanšu produkti.

Šo zemstandarta kredītu pozitīvi reitingi bija viens no 2008.gada finanšu krīzes galvenajiem cēloņiem.

Investori, izvērtējot riskus, paļaujas uz reitinga aģentūru veiktiem novērtējumiem.

Daudzas bankas jau ir samaksājušas milzu summas naudassodos un mierizlīgumos par to, ka bija pārdevušas zemstandarta hipotekārajiem kredītiem piesaistītus vērtspapīrus kā zema riska investīcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu