Eirozonas dalībvalstu aizņemšanās izmaksas nokrītas līdz rekordzemam līmenim (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Aizņemšanās izmaksas eirozonas dalībvalstīm trešdien nokritušās līdz rekordzemam līmenim, neskatoties uz drūmajām ekonomikas prognozēm un politisko krīzi Francijā.

Obligāciju procentu likmes kritumu piedzīvojušas pēc Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidenta Mario Dragi komentāriem, ka deflācija tiks ierobežota.

Procentu likme Vācijas desmit gadu obligācijām, kas tiek uzskatīta par standartu eirozonai, samazinājusies no 0,939% otrdien līdz 0,915% trešdien, kas ir visu laiku zemākais līmenis.

Savukārt procentu likme Francijas desmit gadu obligācijām sarukusi no 1,275% līdz 1,249%, kas arī ir rekordzems līmenis, neskatoties uz jaunas valdības veidošanu valstī pēc negaidītās ekonomikas ministra Arno Montebūra atkāpšanās, kurš bija kritizējis ekonomikas politiku.

Tāpat rekordzemas aizņemšanās izmaksas reģistrētas arī Itālijai un Spānijai. Procentu likme Itālijas desmit gadu obligācijām samazinājusies no 2,413% līdz 2,372%, bet Spānijas obligācijām - no 2,172% līdz 2,097%.

Dragi piektdien izteicās, ka ECB ir piesardzīga par iespējamiem deflācijas draudiem un nodrošinās cenu stabilitāti, kas ir tās galvenais uzdevums.

Šie komentāri iztulkoti kā pazīme, ka ECB varētu īstenot kvantitatīvās stimulēšanas pasākumus, kuru gaitā tiktu iegādāti vērtspapīri, tādējādi ekonomikai nodrošinot naudas līdzekļus, kas savukārt veicinātu izaugsmi un samazinātu eiro vērtību, palielinot inflāciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu