Eksperti: Dolāra vērtība tuvākajos mēnešos turpinās kristies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tuvākajos mēnešos ASV dolāra vērtība pret eiro varētu vēl vairāk samazināties, kursam sasniedzot arī 1,5 dolāru atzīmi, prognozēja biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie eksperti.

"SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis skaidro, ka ASV dolāra kursa krišanos lielā mērā ietekmē prognozes, ka ASV atšķirībā no Eiropas vēl kādu laiku saglabās procentu likmes ļoti zemā līmenī, tāpēc investori dod priekšroku valūtām, kurās ir augstākas procentu likmes, un tiek prognozēta procentu likmju celšana.

Viņš prognozē, ka tuvākajos mēnešos, visticamāk, tendenču maiņu valūtas tirgos neredzēsim un dolārs joprojām nebūs īpaši mīlēts.

Rudzītis savukārt norādīja, ka dolāra vājums un eiro vērtības turpmāka nostiprināšanās varētu būt neizdevīga Latvijas eksportētājiem, ņemot vērā, ka lats piesaistīts eiro, jo līdz ar eiro kāpumu palielinās arī lata kurss, tādējādi mazinās Latvijas eksportētāju konkurētspēja dolāru zonas valstīs.

Savukārt imports no dolāra zonas valstīm zema kursa gadījumā kļūst izdevīgāks. Tā kā naftas cenas tiek noteiktas dolāros, tad dolāra kursa krituma dēļ naftas un degvielas cenas pieaugums eiro un latos ir mazāks, nekā tas ir dolāros, skaidroja Rudzītis.

Rudzītis pieļauj, ka eiro/dolāra kursa korekcija varētu būt sagaidāma vien tad, ja ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) pārsteigs tirgus dalībniekus ar negaidītiem paziņojumiem vai lēmumiem attiecībā uz monetārās politikas izmaiņām vai ja aktualizēsies jautājumi par eirozonas valstu parādu krīzes pārvarēšanu un ar to saistītajām problēmām.

Līdzīgas prognozes izsaka arī "Swedbank" Valūtas un fiksētā ienākuma produktu pārdošanas nodaļas vadītājs Igors Meļņikovs, kurš prognozē, ka eiro un dolāra attiecība jau tuvākajā laikā sasniegs 1,5 dolāru atzīmi, taču, viņaprāt, ir maz ticams, ka ASV dolārs kļūs vēl daudz vājāks.

"Swedbank" paredz, ka gada otrajā pusē ASV dolāra vērtība varētu tomēr pamazām sākt pieaugt un sešu mēnešu perspektīvā pret eiro atgriezties 1,37 dolāru līmenī, jo Eiropas Centrālā banka (ECB) tad būs paaugstinājusi eiro likmi un tirgus sāks gaidīt mājienus no FRS par likmju celšanu arī ASV.

27.aprīlī notikušajā FRS sēdē likmes tika atstātas bez izmaiņām. FRS norādīja, ka ekonomika neatkopjas tik ātri, kā bija plānots, un samazināja ASV iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi līdz 3,1%-3,3% salīdzinājumā ar iepriekš lēstajiem 3,4%-3,9%. FRS palielināja arī pamatinflācijas prognozi no 1%-1,3% līdz 1,3%-1,6%, bet vienlaikus norādīja, ka likmes saglabāsies zemas vēl ilgāku periodu.

Šāda FRS rīcība, "Swedbank" vērtējumā, varētu nozīmēt, ka ASV dolāra likme varētu pieaugt, ātrākais, 2012.gada pirmajā ceturksnī.

"Lai arī nesagaidām skaidrus signālus par eiro procentu likmju celšanu no ECB nākamās preses konferences, tomēr, visticamākais, nākamo procentu likmju pieaugumu sagaidīsim jūlijā," pieļāva Meļņikovs.

Kā ziņots, 26.aprīlī eiro vērtība attiecībā pret ASV dolāru sasniedza jaunu 16 mēnešos augstāko līmeni.

Eiro kurss 26.aprīlī rīta tirdzniecības sesijā sasniedza 1,4653 dolārus, kas ir augstākais līmenis kopš 2009.gada decembra vidus.

Tirdzniecības sesijai turpinoties, eiro vērtība samazinājās līdz 1,4619 dolāriem, salīdzinot ar 1,4572 dolāriem Ņujorkas biržas slēgšanas brīdī 25.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu