SAS palielinās savu daļu Latvijas aviokompānijā "airBaltic"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skandināvu aviosabiedrība SAS šonedēļ atpirks "airBaltic" akcijas 80 miljonu zviedru kronu (4,8 miljonu latu) vērtībā no diviem investīciju fondiem, tādējādi palielinot savu daļu Latvijas nacionālajā avioabiedrībā līdz 49% no līdzšinējiem 37%.

Par to pirmdien, atsaucoties uz SAS vecāko viceprezidentu Larsu Lindgrēnu (Lars Lindgren), vēstī laikraksts "Dienas Bizness". Dānijas investīciju fonds "Investeringsfonden for Ostlandene" un zviedru "Swedfund" izmanto "airBaltic" akcionāru - dibinātāju 1995.gada līgumā paredzētās tiesības pārdot savas daļas. "Šo fondu mērķis nebija turēt "airBaltic" akcijas ļoti ilgu laiku, un tādēļ tiek izmantotas pārdošanas tiesības," skaidrojis Lindgrēns. Katram fondam pieder 6,5% "airBaltic", un par katru 6,5% daļu tiek maksāti 40 miljoni kronu (2,4 miljoni latu). SAS viceprezidents noliedzis apgalvojumus zviedru biznesa avīzē "Finanstidningen", ka SAS nodomājis pirkt vairākumu vai pat visu "airBaltic". "Tādi nav un nevar būt mūsu nodomi, jo viss ir atkarīgs no tā, vai lielākais akcionārs, Latvijas valsts, būtu ar mieru pārdot savu 52% "airBaltic" daļu. Mums nav informācijas, ka Latvija to būtu gatava darīt. Ja rastos tāda izdevība, SAS to varētu pārdomāt," teicis Lindgrēns. Savukārt Latvijas Satiksmes ministrijas Aviācijas departamenta direktors Arnis Muižnieks laikrakstam apstiprinājis, ka Latvijas valsts nostāja šajā jautājumā paliek nemainīga - "kamēr Latvija nav Eiropas Savienībā, 51% akciju zaudēšana lidsabiedrībā vienlaikus nozīmē arī zaudēt tiesības lidot visos virzienos, kuros no slēgti līgumi. Iespējams, būs valstis, kuras, pamatojoties uz savu labo gribu, šīs tiesības kompānijai neatņems, taču lielākā daļa - atņems." Savukārt "airBaltic" preses sekretāre Vija Dzērve "Dienas Biznesam" sacījusi, ka Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" rīcībā nav informācijas par iespējamo lidsabiedrības īpašnieku un akciju sadalījuma maiņu, jo sarunas par šādu darījumu ir ārpus kompānijas kompetences, taču paudusi viedokli, ka tikai kompānijas īpašnieku maiņa nevarētu būtiski ietekmēt aviokompānijas darbību. "airBaltic" pērn strādāja ar 1,5 miljonu latu zaudējumiem, lai gan no saimnieciskās darbības kompānija guvusi 77 tūkstošu latu peļņu. 1999.gadā kompānijas saimnieciskās darbības zaudējumi bija 4,1 miljons latu, bet kopējie zaudējumi - 5 miljoni latu. Plānots, ka šo gadu lidsabiedrība noslēgs bez zaudējumiem un tiks sasniegts 27 miljonu latu apgrozījums. "airBaltic" tirgus daļa 2000.gadā sasniedza vidēji 39%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu